Uutiset

Valtakunnallinen leväkatsaus 4.8.

Julkaistu: 04.08.2011, Kategoria:

Merialueilla sinilevien määrä on pysynyt runsaana, mutta määrän kasvu on pysähtynyt. Etelä- ja Lounais-Suomen rannikolla levät ovat paikoin kerääntyneet pintaan. Laajoja levälauttoja ei ole havaittu. Kohtalaisia ja paikoin runsaitakin määriä sinilevää on tavattu Suomenlahden rannikolla ja Saaristomerellä. Merkittävimmät sinileväkukinnat esiintyvät edelleen ranta-alueiden suojaisissa lahdissa ja venesatamissa, joissa tuulet eivät pääse niitä hajottamaan. Osa levästä on myrkytöntä, mutta joukossa saattaa olla myrkyllistä Nodularia-sinilevää, joten uimista leväisessä vedessä on syytä välttää.

Järvillä sinileviä on havaittu edellisviikkoa enemmän, ja leväkukintojen määrä on ajankohtaan nähden tavanomaista suurempi. Seurantajärvistä 79 havaintopaikalla havaittiin sinilevää, joista yhdeksällä kukinta oli runsasta ja kahdella erittäin runsasta. Seurantajärviä on n. 260.

Lämmin sää on suosinut sinilevän runsastumista järvillä. Pintaveden lämpötilat ovat maan etelä- ja keskiosassa 19–22 astetta, Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Lapissa 12–20 astetta. Järvien pintaveden lämpötilat ovat pääosin 1-2 astetta keskiarvojen yläpuolella.

Lähde