Uutiset

Venäjän Sosnovyi Borin ydinvoimalassa kytee turvallisuusriski

Julkaistu: 24.04.2012, Kategoria:

Suomenlahden rannalla sijaitsevan Sosnovyi Borin ydinvoimalan läheisyyteen ollaan rakentamassa uutta sähkönsiirtokaapelia Viipuriin. Kaapeli tulee lisäämään siirtokapasiteettia myös Suomeen. Suomen kautta sähköä päätyy myös muualle Pohjoismaihin. Suomen luonnonsuojeluliitossa vierailleen palkitun venäläisen ydinvoima-aktivistin ja tutkijan Oleg Bodrovin mukaan uudet rakennustyöt johtavat todennäköisesti Borin ydinvoimalan reaktoreiden käyttöiän pidentämiseen. Reaktoreiden käyttöikää on pidennetty jo aiemmin suunnitellusta 30 vuodesta 45 vuoteen. Vanhimmat reaktorit ovat samaa tyyppiä kuin räjähtänyt Tshernobylin ydinvoimala.

Lisäksi Sosnovyi Boriin rakennettavien uusien reaktoreiden ja niiden jäähdytyslaitteistojen vaikutuksia vanhoihin reaktoreihin ei ole selvitetty, vaikka asiantuntijoiden mielestä suunnitelmissa on ongelmakohtia. Esimerkiksi uusista jäähdytystorneista vapautuu päivittäin 200 000 tonnia vesihöyryä, joka saattaa olla riski voimala-alueen sähköjohdoille varsinkin talvella.

Bodrovin mukaan päätöksessä reaktoreiden käyttöiän pitkittämisestä ei ole otettu huomioon mahdollisia ympäristövaikutuksia eikä aiheesta ole käyty julkista keskustelua. Hänen mukaansa vanhat reaktorit vaarantavat koko Baltian alueen turvallisuuden. Bodrovin mielestä Suomeen tuotavan venäläisen ydinsähkön tuotanto ei täytä eurooppalaisia turvallisuuskriteereitä. Suomeen tuotavasta sähköstä 74% tulee Venäjältä.

Lähde

Kommentoi
/3000
Ohjeita
  • *lihavoitu*
  • _kursivoitu_
  • Linkitys automaattisesti: www.luontoportti.com=www.luontoportti.com
  • Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua, asiattomia viestejä ei julkaista.
  • Kaikki kentät täytettävä. Sähköpostiosoitetta ei näytetä julkisesti.
  • Ennen viestin lähettämistä paina esikatselu-painiketta, niin näet miltä viestisi tulee näyttämään.

↑ Sivun alkuun

Tilaa artikkelit
Tunnista lajeja!
Tunnista lajeja!
LuontoPortti Facebookissa

Unesco