Uutiset

Vertaansa vailla olevia elämyksiä Ahlströmin historiallisessa ruukissa

Julkaistu: 10.06.2014, Kategoria:

LuontoPortti oli mukana Elo-säätiön Seija Kurunmäen järjestämällä kesäretkellä A. Ahlströmin ruukissa Noormarkussa 4.-5.6. Retki järjestettiin viikon 23 villiruokateeman merkeissä.

Noormarkun Alhrstömin ruukkialue kuuluu Museoviraston inventoimiin Valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin. Sen kukoistuksen päivät sijoittuvat 1800-luvun lopulle, kun tehdasalue laajeni voimakkaasti. Nykyisin ruukkialue tarjoaa mainiot puitteet erilaisille kokouksille ja juhlatilaisuuksille ravintola- ja majoituspalveluineen.


Päivä alkoi talon isännän, toimitusjohtaja Peter Ahlströmin opastuksella.

Vierailukierroksen aikana tutustuimme muun muassa laajan ja perusteellisen korjauksen läpi käyneeseen Havulinnaan ja sen pieteetillä sisustettuihin huoneisiin. Huoneet ovat kuin helmiä, jokainen ihastuttavasti erilainen.

Lähellä tuotettu ja suurelta osin luonnosta saatava ruoka luo ruukin keittiölle vankan perustan. Keittiömestarit tekevät ruoan alusta loppuun käsityönä ja kaikessa maistuvat puhtaat raaka-aineet.

Kierroksen jälkeen matkasimme ruukin mailla sijaitsevalle kodalle, jonne villiyrttimestari Sami Tallberg oli kerännyt ennakkoon lähiluonnosta kasveja, joita innokas porukkamme tunnisti ja maisteli. Luonnon antimiin keskittyvän ruukin keittiön keittiömestari Jukka Luojukoski tarjoili lounaaksi vieraille yön yli haudutettua mureaa hirveä maukkaiden sämpylöiden ja paikallisen savuoluen kanssa. Luonnollisesti Samin keräämät villiyrtit olivat osana ateriaa.


Pieteetillä hoidetut rakennukset ja upea puistomainen ympäristö hivelevät silmää ja mieltä.


A. Ahlström Kiinteistöt Oy:n toimitusjohtaja Peter Ahlström esittelee ruukkimiljöötä ja sen historiaa.


Pienoismallit on tehnyt pienoismalleihin erikoistunut taiteilija Taina Pailos. Koko miljöö on tehty mittakaavassa 1:200. Jokainen rakennus ja ihmishahmot on tehty taidokkaasti aivan pienimpiä yksityiskohtia myöden. Pienoismalli tehtiin havainnollistamaan ruukkialueen kokoa ja upeiden rakennusten sijoittumista alueelle. Pienoismalli kuvaa ajankohtaa, jolloin Makkarakosken saha oli vielä käynnissä.


Alueella sijaitseva Villa Mairea on valmistunut 1939. Alvar Aallon suunnittelema ajaton koti on edelleen moderni. Aino Aallon sisustus ja monet ideat toimivat edelleen.


Vierailuryhmän puolesta välitämme kiitoksemme isännille, liiketoimintapäällikkö Riitta Kilolle ja toimitusjohtaja Peter Ahlströmille

Lisätiedot

A. Ahlström Osakeyhtiö – Vierastoiminta ja luontopalvelut
Laviantie 14
29600 Noormarkku
p. 050 518 3677
vierastoiminta(at)a-ahlstrom.fi
www.ahlstrominruukit.fi/

Teksti: Eija Lehmuskallio
Kuvat: Jouko Lehmuskallio