Uutiset

Vieraslajistrategiaan toivotaan kommentteja

Julkaistu: 14.02.2011, Kategoriat: ,

Maa- ja metsätalousministeriön työryhmä on valmistellut kansallista vieraslajistrategiaa. Vieraslajistrategiassa arvioidaan, mitkä ovat Suomen haitalliset vieraslajit ja miten niitä voidaan ehkäistä ja torjua. Nyt valmisteilla olevaan raporttiin toivotaan kansalaisilta palautetta siitä, ovatko strategiassa esitellyt keinot toimivia. Kommentteja voi antaa helmikuun ajan.

Arvioinnin mukaan Suomessa on 196 haitallista vieraslajia. Nämä lajit aiheuttavat erilaisia suoria tai epäsuoria ongelmia. Suurin osa, 147 lajia on kasvintuhoojalajeja, jotka ovat erityisen haitallisia maa- ja metsätaloudelle. Nämä lajit voivat tuhota merkittävällä tavalla Suomen alkuperäistä luontoa. Yksi tällainen laji on espanjansiruetana, joka aiheuttaa taloudellista tuhoa pelloilla ja puutarhoissa.

Viisi arvioiduista haitallisista lajeista elää Itämeressä. Sisävesissä elää mm. täplärapu, joka hävittää jokirapukantoja. Maaselkärankaisista minkki on ollut riesana jo pitkän aikaa saalistamalla vesilintuja ja niiden munia sekä ehkäisemällä alkuperäisen vesikon selviämistä. Sisätiloissa mellastaa vaatekoi, joka tuhoaa tekstiilejä. Haitallisiin kasveihin kuuluvat muun muassa jättiputket.

Monet näistä vieraslajeista ovat jo tulleet tutuiksi ihmisille arkipäiväisillä tavoilla. Valitettavan usein vieraslajit ovat kuitenkin levinneet juuri ihmisten takia uusiin paikkoihin. Lajeja on tuotu tarkoituksella tai vahingossa puutarhoihin tai laivojen mukana. Uusilla elinalueilla vieraat lajit voivat tuhota alkuperäiset lajit ja levitä hallitsemattomasti luontaisten esteiden puututtua. Vieraslajeja pidetäänkin luonnon monimuotoisuuden toiseksi suurimpana uhkatekijänä, joilla on myös suuri taloudellinen merkitys. Vuosittaisten, maailmanlaajuisten vahinkojen arvioidaan nimittäin olevan yli 1 050 miljardia euroa.

Työryhmässä on ollut mukana 100 asiantuntijaa. Tavoitteena on, että Suomessa osataan varautua ja toimia vieraslajeja vastaan ajoissa.

Kansalaisten kommentteja toivotaan osoitteessa: www.mmm.fi/vieraslajit

Lähde

Maa- ja metsätalousministeriö: Kansallinen vieraslajistrategia verkossa kommentoitavissa