Uutiset

Ympäristöstä löydetty uusia palonestoaineita

Julkaistu: 23.08.2011, Kategoria:

Pohjoismaiden ympäristöstä on löydetty laajalti uusia palonestoaineita mm. kaloista, vesistöjen sedimenteistä ja jäteveden puhdistamojen lietteistä. Löydettyjen aineiden merkitystä ympäristölle ei voida arvioida luotettavasti, koska niiden myrkyllisyyttä ei vielä tunneta. Uusien palonestoaineiden kulkeutumista ympäristöön on selvitetty laajassa pohjoismaisessa tutkimuksessa.

Markkinoille on tullut uusia palonestoaineita korvaamaan aiemmin ympäristölle vaaralliseksi todettuja aineita. Palonestoaineita käytetään vähentämään syttymis- ja paloherkkyyttä monenlaisissa materiaaleissa kuten muoveissa, kumeissa, eristysmateriaaleissa, tekstiileissä ja matoissa.

Myrkyllisyyden lisäksi palonestoaineiden ongelmana on hidas hajoaminen, kertyminen eliöihin ja kulkeutuminen kauas päästölähteeltä.

Kartoituksessa analysoitiin kaikkiaan 16 ns. uutta bromia sisältävää ja yhtä klooria sisältävää palonestoainetta yhteensä 64 näytteestä kaikista viidestä pohjoismaasta ja Färsaarilta. Useimpia näistä aineista ei ole aiemmin tutkittu Suomessa ja hyvin vähän muissa pohjoismaissa. Kaikista tutkituista kohdetyypeistä eli ilmasta, sedimentistä, jätevesilietteestä sekä eliöistä löytyi kaikkia tutkittuja aineita. Kartoituksen tarkoitus on luoda yleiskatsaus aineiden esiintymisestä ympäristössä. Riskien arvioimiseksi tarvitaan tarkennettua tietoa aineiden päästölähteistä, käyttäytymisestä ja vaikutuksesta ympäristössä.

Uusia kemikaaleja on kartoitettu viimeisen kymmenen vuoden ajan Pohjoismaiden ministerineuvoston tuella. Tutkimuksia koordinoi työryhmä, jossa on jäsen kaikista pohjoismaista. Tämänkertaisen raportin on laatinut Norjan ilmatieteen laitos NILU ja ruotsalainen tutkimuslaitos IVL.

Lähde