• Mikä puu, mistä puusta?

    Dosentti Kurt Fagerstedt tietää vastauksen

    29.08.09 Kategoriat: ,

    Fysiologisen kasvitieteen dosentti, kasvibiologian vastuuprofessori ja yliopistolehtori Kurt Fagerstedtin työhön kuuluu puiden ligniinin, kasvien stressin ja antioksidanttien tutkimuksesta aina kasvibiologiaan liittyvien väitöskirjat. ”Tässä on mukavia puolia, sillä saa pitää huolta henkilöstöstä ja toisaalta kaikki väitöskirjat käyvät minun kauttani, niin että näkee mitä kaikkea täällä on oikein menossa”, kertoo Fagerstedt työnkuvastaan. Monille suomalaisille tuttu kirja Mikä puu, mistä puusta? on ollut yksi Fagerstedtin monista kirjaprojekteista. Kirjassa esitellään lähes kaikki suomalaiset puulajit, joitakin pensaita ja muutamia ulkomaisia puulajeja. Jos metsässä tai puistossa vastaantuleva puu ei tunnu tutulta, voi olla varma, että Dosentti Kurt Fagerstedt sen tietää. Fagerstedt on ollut myös mukana tekemässä LuontoPortin Puut ja pensaat osiota. Lajintuntemusasiat ovat myös kasvifysiologille tärkeitä.

    Lue lisää...

  • Puutteellisesti tunnettujen ja uhanalaisten metsälajien tutkimusohjelma

    Aino Juslén kertoo PUTTE-ohjelmasta

    29.08.09 Kategoriat: ,

    Suomen ympäristökeskuksen vanhempi tutkija, biologi ja filosofian tohtori Aino Juslén haluaa muuttaa suomalaisten käsitystä oman kotimaamme luonnon monimuotoisuudesta. Hänen mukaansa liian monilla on sellainen harhakuva, että Suomen metsälajisto olisi hyvin tunnettu. Tosiasiassa maamme lajistosta vain kolmasosasta tiedetään tarpeeksi, suurin osa on joko puutteellisesti tunnettuja tai täysin tuntemattomia. Tiedonpuutteen vuoksi esimerkiksi metsien suojeluohjelmat voidaan tehdä vääristyneesti.

    Lue lisää...

  • Kaupunkiekologia – ajankohtainen aihe

    Biotieteellisen tiedekunnan dekaanin Jari Niemelän haastattelu

    28.08.09 Kategoria:

    Helsingin yliopiston Biotieteellisen tiedekunnan dekaanin Jari Niemelän työhuoneen ikkunasta avautuu näkymä yli Viikin ja kauempana siintävien kaupunkialueiden. Dekaani Jari Niemelä on kaupunkiekologian professori. Hän on mukana monissa tutkimushankkeissa hallinnollisten tehtäviensä lisäksi. Niemlä on myös Suomen WWF:n hallituksen puheenjohtaja ja kansainvälisen WWF:n hallituksen jäsen. Luonto on kiinnostanut häntä lapsuudesta alkaen.

    ”Suomi on katettu aika hyvin”, toteaa Niemelä luetellessaan Tvärminnen, Lammin ja Kilpisjärven biologiset kenttäasemat sekä Lahden ja Viikin kampukset. Biotieteellisessä tiedekunnassa on laaja kirjo opetusta ja tutkimusta biologian ja ympäristötieteen aloilta.

    Lue lisää...

  • Kansainvälinen yhteistyö käynnistymässä

    Professori Raúl Montenegron haastattelu

    27.08.09 Kategoriat: ,

    LuontoPortin keskeisenä ja tärkeänä tavoitteena on antaa kaikille mahdollisuus oppia eri maiden eliöistä ja ekosysteemeistä. Argentiinalainen professori Raúl Montenegro on esimerkki yhteistyöstä kiinnostuneesta tutkijasta ja ympäristönsuojelijasta.

    Lue lisää...

uudemmat | vanhemmat