• Lapinorvokki. Kuva: Henry Väre

    Lajien tuntemus on etuoikeus

    Haastattelussa Kasvimuseon yli-intendentti Henry Väre

    29.08.09 Kategoria:

    Helsingin yliopiston Luonnontieteellisen keskusmuseon Kasvimuseon yli-intendentti Henry Väre puhkuu innosta. Haastattelua seuraavana päivänä hän on jälleen lähdössä maastoon, eikä malttaisi enää odottaa. Väre kertookin, että hän elää kasveista ja kasveille. Luontoon meneminen on aina yhtä innostavaa.

    Lue lisää...

  • Luonnon monimuotoisuuden puolestapuhuja

    Akatemiaprofessori Ilkka Hanskin haastattelu

    29.08.09 Kategoria:

    Kansainvälisesti tunnetuin ja arvostetuin suomalainen populaatioekologian tutkija, akatemiaprofessori Ilkka Hanski, tiesi jo lapsena, mille alalle hän aikoo suuntautua. Luonnosta kiinnostunut poika keräili perhosia ja teki tutkielmia jo koululaisena. Biologi olikin hänelle luonnollinen ammatinvalinta. Metsät ja luonto yleensä, niiden monimuotoinen eliöstö ja toiminta ovat jaksaneet kiehtoa professori Hanskia jatkuvasti. Innostus näkyy muun muassa tutkimustuloksissa. Hanskilla on paljon julkaisuja ja hän on saanut useita huomionosoituksia. Hanskin johtama Metapopulaatiobiologian tutkimusryhmä MRG eli Metapopulation Research Group on nimetty Suomen akatemian tieteen huippuyksiköksi vuosina 2000–2005 ja 2006–2011. Lokakuussa 2008 tutkimusryhmän toimintaan liittyvä tutkimushanke ”Ecological, molecular and evolutionary spatial dynamics” sai suuren bio- ja lääketieteen alan Advanced Grant -rahoituksen.

    Lue lisää...

  • Lajitietokantojen säilyttämiseen tarvitaan avoimuutta

    Haastattelussa yli-intendentti Hannu Saarenmaa

    29.08.09 Kategoriat: ,

    Helsingin yliopiston Luonnontieteellisen keskusmuseon yli-intendentti Hannu Saarenmaa pitää tärkeänä avoimuutta lajitietokantojen säilyttämisessä. Tällä hetkellä vain pieni osa lajihavainnoista on yleisesti saatavilla. Saarenmaan mukaan näin menetetään mahdollisuus laajempaan tutkimukseen ja myös uusien harrastajien innostamiseen. Avoimien datatietojen avulla voitaisiin entistä paremmin seurata vaikkapa ilmastonmuutoksen vaikutusta koko lajistoon, ei vain joihinkin lajeihin.

    Lue lisää...

  • Ratkaisemattomat tutkimusongelmat kiehtovat

    Professori Kauri Mikkolan haastattelu

    29.08.09 Kategoriat: ,

    Suomalaisten rakastaman Luontoillan asiantuntija, professori Kauri Mikkola, on perhos- ja lintumies. Lapsena alkanut kiinnostus alkoi hänen ollessaan Suomalaisen normaalilyseon, Norssin kolmannella luokalla: ”Olin katsomassa Norssin kokoelmaa, kun sinne tuli pari möreä-äänistä ylemmän luokan kaveria, jotka kopauttivat mua olkapäähän ja kysyivät, että tunteeks nahka perhosia.” Isommat pojat ilmoittivat tuntevansa lintuja, joten siitä hetkestä alkoi tietojen vaihto. Yhteistyö kantoi hedelmää. Professori Mikkola onkin yksi Suomen arvostetuimmista perhostutkijoista, jolle myös lintujen maailma on tuttua. Mikkolalle myönnettiin tammikuussa 2009 Björn Kurtén -tiedepalkinto hänen tekemästään elämäntyöstä tutkimuksen ja tieteen popularisoinnin parissa. ”Tää on ollut jatkuvaa tieteentekemistä, aina on mielessä joitakin aiheita ja artikkeleita”, kertoo Mikkola. Aiheita ja innostusta ei tältä professorilta todellakaan puutu, vaikka eläkepäivät ovat jo menossa. Perhostutkimus jatkuu, sillä ”sieltä voi tulla koska tahansa jotakin harvinaista jännää!” Mikkola huudahtaa

    Lue lisää...

uudemmat | vanhemmat