• Lapinorvokki. Kuva: Henry Väre

  Lajien tuntemus on etuoikeus

  Haastattelussa Kasvimuseon yli-intendentti Henry Väre

  29.08.09 Kategoria:

  Helsingin yliopiston Luonnontieteellisen keskusmuseon Kasvimuseon yli-intendentti Henry Väre puhkuu innosta. Haastattelua seuraavana päivänä hän on jälleen lähdössä maastoon, eikä malttaisi enää odottaa. Väre kertookin, että hän elää kasveista ja kasveille. Luontoon meneminen on aina yhtä innostavaa.

  Lue lisää...

 • Lajitietokantojen säilyttämiseen tarvitaan avoimuutta

  Haastattelussa yli-intendentti Hannu Saarenmaa

  29.08.09 Kategoriat: ,

  Helsingin yliopiston Luonnontieteellisen keskusmuseon yli-intendentti Hannu Saarenmaa pitää tärkeänä avoimuutta lajitietokantojen säilyttämisessä. Tällä hetkellä vain pieni osa lajihavainnoista on yleisesti saatavilla. Saarenmaan mukaan näin menetetään mahdollisuus laajempaan tutkimukseen ja myös uusien harrastajien innostamiseen. Avoimien datatietojen avulla voitaisiin entistä paremmin seurata vaikkapa ilmastonmuutoksen vaikutusta koko lajistoon, ei vain joihinkin lajeihin.

  Lue lisää...

 • Mikä puu, mistä puusta?

  Dosentti Kurt Fagerstedt tietää vastauksen

  29.08.09 Kategoriat: ,

  Fysiologisen kasvitieteen dosentti, kasvibiologian vastuuprofessori ja yliopistolehtori Kurt Fagerstedtin työhön kuuluu puiden ligniinin, kasvien stressin ja antioksidanttien tutkimuksesta aina kasvibiologiaan liittyvien väitöskirjat. ”Tässä on mukavia puolia, sillä saa pitää huolta henkilöstöstä ja toisaalta kaikki väitöskirjat käyvät minun kauttani, niin että näkee mitä kaikkea täällä on oikein menossa”, kertoo Fagerstedt työnkuvastaan. Monille suomalaisille tuttu kirja Mikä puu, mistä puusta? on ollut yksi Fagerstedtin monista kirjaprojekteista. Kirjassa esitellään lähes kaikki suomalaiset puulajit, joitakin pensaita ja muutamia ulkomaisia puulajeja. Jos metsässä tai puistossa vastaantuleva puu ei tunnu tutulta, voi olla varma, että Dosentti Kurt Fagerstedt sen tietää. Fagerstedt on ollut myös mukana tekemässä LuontoPortin Puut ja pensaat osiota. Lajintuntemusasiat ovat myös kasvifysiologille tärkeitä.

  Lue lisää...

 • Kaupunkiekologia – ajankohtainen aihe

  Biotieteellisen tiedekunnan dekaanin Jari Niemelän haastattelu

  28.08.09 Kategoria:

  Helsingin yliopiston Biotieteellisen tiedekunnan dekaanin Jari Niemelän työhuoneen ikkunasta avautuu näkymä yli Viikin ja kauempana siintävien kaupunkialueiden. Dekaani Jari Niemelä on kaupunkiekologian professori. Hän on mukana monissa tutkimushankkeissa hallinnollisten tehtäviensä lisäksi. Niemlä on myös Suomen WWF:n hallituksen puheenjohtaja ja kansainvälisen WWF:n hallituksen jäsen. Luonto on kiinnostanut häntä lapsuudesta alkaen.

  ”Suomi on katettu aika hyvin”, toteaa Niemelä luetellessaan Tvärminnen, Lammin ja Kilpisjärven biologiset kenttäasemat sekä Lahden ja Viikin kampukset. Biotieteellisessä tiedekunnassa on laaja kirjo opetusta ja tutkimusta biologian ja ympäristötieteen aloilta.

  Lue lisää...