Sinistä ja valkoista Suomen luonnossa - osa 3

Kevättähtiä
Isokevättähti - kuva: Jouko Lehmuskallio

Isokevättähti - kuva: Jouko Lehmuskallio

Sarjassa esitellään 100-vuotiaan itsenäisen Suomen luonnossa esiintyviä sinisiä, valkoisia tai sinivalkoisia lajeja, laji kutakin itsenäisyyden vuotta kohti. Lajit 3, 4 ja 5 tulevat kevättähtien joukosta.

Isokevättähti, Scilla luciliae

Tämä valitsemamme laji sisällytettiin aiemmin hyasinttikasveihin, nykyisin kasvi kuuluu parsakasvien heimoon, vaikka ei kyllä parsa ihan heti tule mieleen, kun varhaisen kevään puistonurmikoiden kevättähtiä katselee. Komeasti erottuvat, hohtavan siniset puutarhoihin istutetut kevättähdet ovat melko yleisiä karkulaisia, joita voi tavata myös valkokukkaisina.

Isokevättähti on kotoisin Turkista ja on yksi ensimmäisistä kukkivista puutarhojemme kevättähdistä. Kasvi karkailee lähialueille ja parhaimmillaan valloittaa laajoja puistoalueita. Isokevättähti on suurikukkaisena hyvin huomiota herättävä, ja huhti- toukokuun vaihteessa kukkivana tuo ensimmäisen iloisen maisemavärjäyksensä keväiseen harmauteemme. Kevättähtiä on myös jalostettuja lajikkeita ja niitä löytyy puutarhakaupoista ainakin vaaleanvioletteina ja -punaisina. Kevättähdet kuuluvat sinililjoista parhaiten tunnettuun Scilla -sukuun, josta kaikkiaan tunnetaan nykyisin noin 80 lajia. Kevättähdet voivat risteytyä sinililjojen kanssa, mikä kertoo lajien lähisukulaisuudesta. Esimerkkiristeymänä, tarhakevättähti, Scilla x allenii.

Kirjokevättähti, Scilla forbesii

Kirjokevättähti - kuva: Jouko Lehmuskallio

Kirjokevättähti karkailee isokevättähden tapaan ympäröivään luontoon ja herättää samalla tavoin huomiota kauniin sinisinä, keväisinä laikkuina muuten melko paljaassa maastossa. Kirjokevättähden voi tunnistaa ruskeasta varrestaan ja se on runsaskukkaisempi kuin isokevättähti. Kirjokevättähden kukat ovat hieman pienempiä ja teriön reunat tummemman sinisiä.

Sinikevättähti, Scilla sardensis

Sinikevättähti - kuva:Jouko Lehmuskallio

Sinikevättähti on pienempi- ja useampikukkainen kuin muut kevättähtemme, sen kehälehdet ovat teräväkärkisemmät ja sinisemmät ja vain lyhyeltä matkalta tyvestä valkoiset. Kevättähtiä voi olla lähes mahdoton tunnistaa lajilleen, koska risteymiä ja jalostettuja lajikkeita on paljon.

Linkki

Kevättähdet LuontoPortin lajisivustolla

Teksti: Eija Lehmuskallio
Kuvat: Jouko Lehmuskallio

↑ Sivun alkuun