Luontokysymyksiä

Asiantuntijoidemme avulla olemme vastanneet jo yli 2 000 yleisökysymykseen. Nyt pidämme hetken taukoa, jatkamme kysymysten vastaanottamista pian uudestaan!

Seppo Parkkinen

Tietokirjailija, biologi ja toimittaja Seppo Parkkinen vastaa erityisesti hyönteisiin liittyviin kysymyksiin. Hän on toimittanut LuontoPortille kimalaisten lajikuvaukset ja kääntänyt suomeksi nisäkkäiden lajitekstit.

 • Kuva: Wiam Elfadl
  Omituinen ötökkä

  Julkaistu: 3.09.13, Kategoria:

  Laitan liitteeksi kuvan ihmeellisestä otuksesta, jonka löysin kotoani. Onko tämä Sudanin matkan tuliainen vai tavallinen suomalainen hyönteinen.

  Asun Espoossa lähellä metsää, josta on mahdollisesti myös kulkeutunut.
  Toivottavasti saatte selville, mikä tämä on kuvan perusteella. Uudella lemmikilläni on sellaiset ravun sakset peräpäässä. Ja on noin 2 cm pitkä.

  Katso vastaus...

 • Kuva: Aimo Tenkula
  Juotikas vai mikä?

  Julkaistu: 27.08.13, Kategoria:

  Kuvan esittämä otus oli kulkemassa kuivan hiekkakäytävän poikki Tampereen Pyhäjärven Viikinsaaressa sunnuntai-iltapäivällä 4.8. Paikka oli kuiva, järven rantaan oli matkaa useita kymmeniä metrejä.

  Eläimen pituus oli noin 10 cm, väri vaaleanpunainen ja takapäässä sininen kaareva puolen senttimetrin pituinen piikki. Etupäässä näytti olevan ”imusuu” ikään kuin iilimadolla. Heitin otuksen nurmikolle, ettei polkeudu. Sää oli helteinen ja saaressa oli paljon ihmisiä.

  Katso vastaus...

 • Kuva: Pinja Berglund
  Mikä hyönteinen tämä on?

  Julkaistu: 14.08.13, Kategoria:

  Mikä tämä hyönteinen on? Majailee talon seinällä iltaisin varsinkin.

  Katso vastaus...

 • Kuvat: Sakari Ryynänen
  Mikä hyönteinen?

  Julkaistu: 8.08.13, Kategoria:

  Kuvissa esiintyvä hyönteinen on havaittu mökin terassin puukaiteella useampaan kertaan heinäkuussa Padasjoella. Tuntuu viihtyvän siinä paikoillaan jopa tunteja kerrallaan. Pituutta siipien kanssa on n. 3cm.

  Katso vastaus...

 • Kuva: Jouni
  Korento

  Julkaistu: 8.08.13, Kategoria:

  Mikä on kuvan korennon lajinimi? Lenteli Suolijärvellä Tampereella.

  Katso vastaus...

 • Kuvat: Mika Laaksonen
  Mikä hyönteinen?

  Julkaistu: 8.08.13, Kategoria:

  Löysimme omakotitalon sisältä seinästä kiipeämässä kyseisen ötökän. Mikä mahtaa olla kyseessä?

  Katso vastaus...

 • Kuva: Christina Piironen
  Mikä hyönteinen?

  Julkaistu: 1.08.13, Kategoria:

  Haluaisin tietää mikä hyönteinen lähettämissäni kuvissa on? Joku on arvannut että se on lasisiipi. Olen tutkinut netissä olevia kuvia lasisiipisistä, mutta mielestäni ei tämä oikein sovi kuvaukseen. Nämä kuvat on otettu 08.07.2013 Keipsalon saarella Suomenlahdella Loviisan ulkopuolella.

  Tämä hyönteinen liikkui maassa vaikka sillä on siivet. Seurasin sitä jonkun aikaa ja kuvasin, se liikui ruohossa eteenpäin kävellen ei aristellut vaikka kuvasin sitä melkein kameran linssi kiinni siinä.

  Katso vastaus...

 • Kuvat: Sirpa Lindgren
  Mikähän hyönteinen?

  Julkaistu: 17.07.13, Kategoria:

  Tällaisen “ötökän” huomasin 17.06. ruusupensaassa.

  Katso vastaus...

 • Kuvat: Hannu
  Mikä hämähäkkilaji?

  Julkaistu: 11.07.13, Kategoria:

  Olisin kiinnostunut tietämään kyseisen hämähäkin lajin? 3-vuotias tyttäreni toi minulle hämähäkin ja kysyi minkä niminen se on mutta en osannut vastata. Löytyi kukkapenkistä.

  Katso vastaus...

 • Kuva: Kaarina Heiskanen
  Outo olio

  Julkaistu: 11.07.13, Kategoria:

  Huomasin kädelläni kävelevän tällaisen otuksen. Mikähän on kyseessä? En äkkiseltään löytänyt vastausta hyönteiskirjoista. Punkki tulee mieleeni. Onkohan tämä mahdollisesti vaarallista sorttia?

  Katso vastaus...