Luontokysymyksiä

Asiantuntijoidemme avulla olemme vastanneet jo yli 2 000 yleisökysymykseen. Nyt pidämme hetken taukoa, jatkamme kysymysten vastaanottamista pian uudestaan!

Viimeksi vastattuja

Kysymysarkisto

Musta matomainen meressä

Tytär toi rannasta tämmöisen mustan, pitkän ja ohuen luikertelijan ja otin siitä videon. Onko kyseessä jokin matomainen elävä kaveri, vai onko vain jokin kasvi, joka reagoi näin? En löytänyt tunnistustyökalusta niin kasveista kuin matomaisistakaan.

Kysymyksen lähetti: Samuli Stenius

Vastaus

Tässä ilmeisesti kyseessä joku jouhimadoista, Gordioida.

Suomessa elää 3 pitkää ja kapeaa, jouhenohutta, suolattomien vesien lajia. Väritykseltään jouhimadot ovat joko tumman- tai vaaleanruskeita. Suomessa esiintyy matalissa lahdissa varsin yleinen n. 1 mm:n paksuinen, mutta jopa 35 cm pitkä jouhimato (Gordius aquaticus).

- – -

Jatkokysymys:

Kiitos vastauksesta. Tämä matomainen kaveri löytyi siis merestä, Espoon Haukilahdesta. Eli onko silti jouhimato? Ymmärsinkö oikein että suomessa on tavattu vain suolattomien vesien jouhimatoja eli ei-meressä eläviä? Vai onko meidän vesi niin matalasuolaista että luokitellaan suolattomaksi?

- Samuli

Varmistin asiaa uudelleen ja sain Suomen ympäristökeskuksesta tiedon, että Gordius-suvun edustajia esiintyy myös Itämeressä. Lajilleen ei voida määritellä, mutta jouhimadosta tässä siis on kysymys. Itämeri on matalasuolaista, kuten arvelit.

Eija Lehmuskallio

Tähän -aihealueen kysymykseen vastasi .

Oma tiimimme vastaa erityisesti kasveja ja niiden tunnistamista koskeviin kysymyksiin. Haemme vastauksia myös muihin kysymyksiin vierailevien asiantuntijoiden avustuksella.

Kasveista kiinnostuneille olemme tuottaneet myös mielenkiintoisia verkkokursseja. Kursseilla opitaan kasvien tunnistamista alkeista lähtien, sekä käyttämään villiyrttejä ja muita luonnosta löytyviä hyötykasveja.

Tule mukaan villiyrttikursseillemme

LuontoPortti Facebookissa

Unesco