Luontokysymyksiä

Osiosta löydät vastauksia kävijöiden lähettämiin luontokysymyksiin. Yhdessä asiantuntijoidemme kanssa olemme vastanneet tähän mennessä jo yli 2 000 mielenkiintoiseen kysymykseen.

Kuva: Per-Olof Moberg

Kuva: Per-Olof Moberg

Viimeksi vastattuja

Kysymysarkisto

Tunnistustehtävä

Olen Otavan värikasvion ja LuontoPortin nettitunnistuksen avulla koettanut selvittää oheisen kasvin nimeä. Aikanaan keräsin ne 80 oppikoulussa, mutta tällaista en muista nähneeni Helsingin seudulla 1960-luvulla.

Pyytäisin siis ystävällisesti tunnistamaan ohessa olevan kasvin. Niitä oli Punkaharjulla kukassa 14.6.2010 tien varressa harjutiellä vaikka kuinka paljon. Se ei ole mielestäni peltovirvilä, jota ystävä jo ehdotti. Mieleen tulee jotenkin hiirenvirna tms – mutta siis valkoisena ja isompikukkaisena. Onko tuo jotain ns. huulikukkaisia? Ottamani kuva kertonee asiantuntijalle helposti mistä kasvista on kysymys. Korkeus on toistakymmentä senttimetriä ja kasvaa ryhmissä laikuittain. Onko kysymyksessä edes suomalaiseen luontoon kuuluva kasvi, vai liekö aikanaan Venäjältä hevosten heinäkuormissa levinnyt – tai peräti puutarhasta karannut. Kiitos jo etukäteen vastauksesta!

Kysymyksen lähetti: Per-Olof Moberg

Vastaus

Hyvä Per-Olof, kiitos kysymyksestä. Kyseessä näyttää olevan idänkeulankärki, Oxytropis campestris ssp. sordida

Olemme kuvanneet sitä myös Punkaharjulla useampaan kertaan eri vuosina. Kasvi on tullut meille idästä. Todennäköisesti Kuolan niemimaalta ja Karjalan kannakselta. Idänkeulankärki kasvaa hiekkaharjuilla. Se viihtyy yleisemmin tuntureilla. Sen ensimmäisiin kasvupaikkoihin Suomessa kuuluvat juuri Itä-Suomen hiekkaharjut. Kasvi suosii eteläisiä, valoisia rinteitä.

Tähän -aihealueen kysymykseen vastasi .

Oma tiimimme vastaa erityisesti kasveja ja niiden tunnistamista koskeviin kysymyksiin. Haemme vastauksia myös muihin kysymyksiin vierailevien asiantuntijoiden avustuksella.

Kasveista kiinnostuneille olemme tuottaneet myös mielenkiintoisia verkkokursseja. Kursseilla opitaan kasvien tunnistamista alkeista lähtien, sekä käyttämään villiyrttejä ja muita luonnosta löytyviä hyötykasveja.