Uutiset

Kevät jäi tänä vuonna poikkeuksellisen lyhyeksi

Julkaistu: 13.06.2013, Kategoria:

Kevään viivästynyt saapuminen ja lopulta sään nopea lämpeneminen tekivät keväästä tänä vuonna poikkeuksellisen lyhyen. Normaalisti terminen kevät kestää noin kahdeksan viikkoa, mutta tänä vuonna osassa maata kesto jäi alle neljään viikkoon. Terminen kevät alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila nousee pysyvästi 0 asteen yläpuolelle. Kesän katsotaan alkaneen, kun vuorokauden keskilämpötila on pysyvästi yli +10 astetta.

Kevään viivästyttyä ja lumipeitteen pysyteltyä maassa pitkään myös lintujen paluumuuttoa saatiin odotella. Ensimmäiset muuttolinnut olivat pari viikkoa myöhässä. Kun kevät viimein alkoi, muuttolinnut ja kasvit alkoivat kuroa aikataulua umpeen suurin harppauksin. Pian sen jälkeen siirryttiinkin jo termiseen kesään.

Luonto-Liiton valtakunnallisessa on tänäkin keväänä perinteiseen tapaan tarkkailtu kevään etenemistä eri lajien ilmestymisen ja yleistymisen kautta. Tähän mennessä on kerätty jo lähes 10 000 havaintoa. Havaintoja tehdään vuosittain yhä enemmän, mikä ihmisten kasvaneesta kiinnostuksesta luontoa kohtaan.

Lue lisää