Uutiset

Metsämarjoja kerättiin kuivuudesta huolimatta kohtuullinen määrä

Julkaistu: 16.11.2010, Kategoria:

Viime kesän hellejakso ja siitä seurannut kuivuus verottivat marjasatoja. Metsämarjoja kerättiin siitä huolimatta melko runsaasti ja teollisuuden tarpeisiin ostetut marjakilomäärät olivat kohtuullisia. Mustikkaa ostettiin teollisuuteen yli kolme miljoonaa kiloa. Puolukkaa sen sijaan saatiin ostettua seitsemän miljoonaa kiloa ja lakkaa ja muita metsämarjoja, kuten variksenmarjaa, ostettiin 0,3 miljoonaa kiloa. Myös karpaloa ja pihlajanmarjaa ostettiin jonkin verran. Syynä näinkin suuriin kilomääriin on tiettävästi ulkomaisten poimijoiden urakointi. Tämän lisäksi marjoja on kerätty kotitalouksien tarpeisiin sekä tori- ja suoramyyntiin.

Marjasadot jäivät erityisesti Itä-Suomessa heikoiksi. Lisäksi lukuihin vaikuttaa marjanpoimijoiden puute. Aiemmin marjoja keränneet ikäpolvet ovat jäämässä myös marjanpoimintapuuhista eläkkeelle ja ulkomaisia poimijoitakin on Suomessa vain tietyn ajanjakson aikana. Siitä syystä esimerkiksi karpaloa ei kerätty kovinkaan runsaasti. Toisaalta juuri hyväkuntoiset eläkkeelle jäävät ikäpolvet voivat olla erittäin tärkeässä roolissa metäsmarjojen kerääjinä ja myyjinä.

Metsämarjat ovat tärkeitä raaka-aineita moniin tuotteisiin, joten niitä tarvitaan jatkossakin. Nuorten kannustaminen marjojen keräämiseen ja myymiseen voisi olla tärkeää myös teollisuuden näkökulmasta käsin.

Lähde: