Luonnonkukkien päivää vietetään Suomessa nyt kahdeksatta kertaa. Päivän aikana järjestetään runsaasti luontoretkiä ja kannustetaan ihmisiä tutustumaan lähiympäristönsä luontoon.
Vuonna 2003 aloitetun tapahtuman juuret ovat Tanskassa, jossa se järjestettiin vuonna 1988 ensimmäistä kertaa. Tapahtuma on levinnyt kaikkiin Pohjoismaihin ja sitä vietetään juhannusta edeltävänä sunnuntaina. Suomeen tapahtuma tuli hankolaisen kasvitieteilijä Kalevi Keynäsin mukana. Hän kertoi uudesta tapahtumasta Kukanpäivän tilaisuudessa vuonna 2002. Kiinnostuneet tahot kokoontuivat saman vuoden marraskuussa pohtimaan, kuinka Suomessa voitaisiin järjestää Luonnonkukkien päivä. Tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa seuraavana kesänä.
Luonnonkukkien päivänä järjestetään runsaasti luontoretkiä ympäri Suomea. Varsinaisten retkien lisäksi Luonnonkukkien päivänä järjestetään pihakasviretkiä. Niiden tarkoituksena on pihabongauksen tapaan tarkkailla omassa pihapiirissä kasvavia kasveja. Lajilistat voi lähettää internet-lomakkeella tai postitse Suomen luonnonsuojeluliittoon. Päivän tavoitteena on kasviharrastuksen ja luonnontuntemuksen lisääntyminen.
Erityisenä teemakasvina on tänä vuonna ahomansikka (Fragaria vesca), joka on monille suomalaisille hyvin tuttu kasvi. Laji on kuitenkin vähentymässä, sillä sen elintilat ovat kapenemassa. Parhaiten sitä tapaa tienpientareilta, sillä lehmien laiduntamat kedot, joissa ahomansikka aiemmin on viihtynyt, ovat vähentyneet.
Luonnonkukkien päivänä LuontoPortin luonnonkukkien tunnistustyökalun käyttö avaa aivan uusia mahdollisuuksia luonnon tutkimiseen. Tunnistustyökalun avulla tuntemattomastakin voi tulla tuttu. Löytämisen iloa!
Tunnistatko heidät pienkuvien perusteella? Kuvat: Jouko Lehmuskallio
Linkkejä
SLL: Luonnonkukkien päivä 2010
LuontoPortti: Suomen luonnonvaraisia kukkakasveja