Sinistä ja valkoista Suomen luonnossa - osa 2

Avosetti
Kuva: Jari Peltomäki

Kuva: Jari Peltomäki

Sarjassa esitellään 100-vuotiaan itsenäisen Suomen luonnossa esiintyviä sinisiä, valkoisia tai sinivalkoisia lajeja, laji kutakin itsenäisyyden vuotta kohti.

Tällä kertaa esittelemme vähemmän tunnetun, merenrantojen harvinaisen kevätvierailijan, avosetin, Recurvirostra avosetta.

Avosetti on helppo tunnistaa, sitä tuskin voi sekoittaa muihin lajeihin. Lumivalkoista pohjaväritystä koristavat kontrastisen mustat yksityiskohdat. Ylöspäin kaartuva komean pitkä nokka on siniharmaa, samoin kuin sen pitkät koivet, jotka lennossa yltävät reilusti pyrstön ulkopuolelle. Siiven kärjet ovat mustat. Avosetti on meillä vuosittainen, huhti-kesäkuussa tavattava, melko harvinainen kevätvierailija. Suomessa avosetti ei pesi, lähimmät pesimäalueet ovat Virossa ja Etelä-Ruotsissa. Ehkä se käy tarkkailemassa, milloin kannattaisi perustaa pesänsä Suomen rannikoille.

Avosetti talvehtii Länsi-Euroopan rannikoilla ja Pohjois-Afrikassa. Myös syysmuuton aikaan elo–lokakuussa avosettia voi meillä tavata, tosin hyvin harvinaisesti.

Kuva: Jari Peltomäki

Jos onnistut kuvaamaan avosetin Suomessa, niin lähetä kuvahavainto paikkatietoineen LuontoPorttiin. Julkaistuista kuvista annamme kirjapalkintoja!

Linkkejä

Katso video kuinka avosetti tunnistetaan NatureGate-mobiilisovelluksen avulla!

Lue lisää avosetistä LuontoPortissa

Teksti: Eija Lehmuskallio
Kuvat: Jari Peltomäki

↑ Sivun alkuun