Uutiset

Huuhtohylsy äänestettiin Vuoden turhakkeeksi

Julkaistu: 16.12.2011, Kategoria:

Suomen Luonto -lehden Vuoden turhake -kilpailun voittajaksi on äänestetty Flush & Go -vessapaperin huuhtohylsy. Huuhtohylsy oli lokakuussa alkaneen äänestyksen ylivoimainen voittaja saaden neljänneksen kaikista äänistä. Kyseessä on vessapaperirullan hylsy, jonka voi huuhdella vessanpöntöstä alas. Tuotteen valmistajan, Lotus Familyn mukaan 60 prosenttia vessapaperirullan hylsyistä jää kierrättämättä ja aiheuttaa epäsiisteyttä kylpyhuoneissa. Huuhtohylsy on valmistettu uusiutuvasta, biohajoavasta materiaalista, ja se vastaa neljää vessapaperiarkkia.

Huuhtohylsy on materiaaliltaan ympäristöystävällinen tuote, mutta turhakkeeksi se valittiin antamansa huonon esimerkin vuoksi. Äänestäjien kommenteissa huuhtohylsyä pidetään kierrätysvastaisena ja sen arvellaan ohjaavan kuluttajia vääränlaiseen käyttäytymiseen ja ajattelutapaan. “Vaikka hylsy olisi kuinka hajoava, ihmisiä ei saisi missään nimessä totuttaa siihen, että vessanpönttö on kätevä tapa hävittää asioita”, perustelee eräs äänestäjistä.

Myös Helsingin seudun ympäristöpalveluiden mukaan biohajoavat tuotteet kuuluvat biojäteastiaan, eivät vessanpönttöön. Yleinen illuusio on, että jätteitä voi hävittää helposti huuhtomalla ne pöntön kautta. Todellisuudessa jokainen viemäriverkkoon joutunut sinne kuulumaton esine kuormittaa puhdistamoita. Jätteet käyvät puhdistamossa läpi monta työvaihetta ja aiheuttavat kustannuksia. Esimerkiksi Helsingin Viikinmäessä toimivaan Suomen suurimpaan jätevedenpuhdistamoon kulkeutuu vuosittain lähes miljoona kiloa jätettä, joka ei viemäriverkkoon kuuluisi. Tästä määrästä aiheutuu yli 400 000 euron kustannukset.

Kisassa lehden lukijat antoivat runsaasti ehdotuksia turhakkeista. Kisan vakiomenestyjiin kuuluvat esimerkiksi mopoauto, vesiskootteri, muovikassi ja tupakka.

Lue lisää

Kommentit

Perinteistä uuden vastustamista. Kohtapuolin kuitenkin tuotetta kehutaan ja se koetaan hyväksi ratkaisuksi. Eikä huuhtohylsy voi Suomen kansaa enempää opettaa pahoille tavoille. Sen verran paljon sitä pönttöön kuulumatonta sinne on ennen huuhtohylsyä ahdettu.

Syntyikö samanlaista vastustusta kun eräs valmistaja aikoinaan toi markkinoille 3-kerroksisen wc-paperin? Se on massaltaan järjettömän paljon enemmän kuin tämä “vuoden turhake”.

20.12.11, John F. Ilmaveivi

Mikäli ja kun wc-paperirullassa täytyy olla hylsy keskellä, niin on parempi kuin hylsy on huuhtoutuva, sen verran pönttöön hylsyjä kuitenkin heitellään. Eri asia olisi, mikäli hylsy olisi wc-papreirullaan keksitty, vaikka sitä ei tarvittaisi.
Vuoden turhakkkeeksi valittiin kerran vedenkeitin. Väline, joka on todella tarpeellinen ja säästää sähköä, verrattuna liedellä kattilassa keittelyyn. Toki asiat ja tavarat on aina tarpeettomia niille, jotka eivät tarvitse.
Lähinnä vuoden turhakekilpailu on hupia ja vitsi.

16.03.12, Mokke

Varmaan ihan hyvä jos on hyvin maatuvaa sorttia, mutta minulle ei kaikenlaisista kuvista huolimatta tullut mieleenkään heittää sitä wcpönttöön. Oisko korkeintaan kopostipönttöön sopivaa tavaraa?

7.06.12, Ei pönttöön

Ota vuoden turhake (eli huuhtoutuva WC-rullan hylsy) ja laita kulhoon vettä esim. litra ja laita sitten huuhtoutuva WC- rullan hylsy veteen. Huomaat, että liukenee veteen hetkessä. Eli vastustetaan tuotetta, vaikka tuotteesta ei tiedetä mitää.
Vai muka maaduttaa tai kompostiin ???

15.06.12, Mokke

Kommentoi
/3000
Ohjeita
  • *lihavoitu*
  • _kursivoitu_
  • Linkitys automaattisesti: www.luontoportti.com=www.luontoportti.com
  • Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua, asiattomia viestejä ei julkaista.
  • Kaikki kentät täytettävä. Sähköpostiosoitetta ei näytetä julkisesti.
  • Ennen viestin lähettämistä paina esikatselu-painiketta, niin näet miltä viestisi tulee näyttämään.

↑ Sivun alkuun

Tilaa artikkelit
Tunnista lajeja!
Tunnista lajeja!
LuontoPortti Facebookissa

Unesco