Uutiset

Kummit vieraslajien torjuntaan

Julkaistu: 18.06.2010, Kategoriat: ,

Suomeen on rantautunut useita haitalliseksi luokiteltuja vieraslajeja, jotka vievät elintilaa monilta muilta lajeilta. Kasvien tunnetuimmat, laajimmin levinneet ja näkyvimmät vieraslajit ovat jättiputket, jättipalsami ja kurtturuusu. Niiden torjuminen on tärkeää monesta näkökulmasta katsottuna. Ne yksipuolistavat luonnon monimuotoisuutta ja vievät elintilaa monilta muilta kasvilajeilta. Keinoja vieraslajien torjumiseen on olemassa.

Varsinais-Suomen ja Satakunnan luonnonsuojeluliitot kartoittivat kaksi vuotta sitten alueen vieraslajien esiintymistä ja määrää. Vieraslajien torjuntaan on ollut pakko kehittää uusia keinoja, sillä lajien leviäminen on tiettyjen lajien kohdalla ollut voimakasta. Nyt paikalliset luonnonsuojeluliitot ovat aloittaneet projektin ”Vieraslajit kuriin kummitoiminnalla Lounais-Suomessa”. Projektin kummeina toimivat koulut, päiväkodit ja yhdistykset, joiden tehtävänä on seurata lajien esiintymistä, leviämistä ja torjua kasvustoja. Projektin koordinaattori Natalia Räikkönen kertoo, että kummitoiminnalla pyritään saamaan tehokkaasti tietoa esimerkiksi jättiputkien leviämisestä ja torjumisesta. Lounais-Suomen vieraslajiesiintymät eivät Räikkösen mukaan ole vielä kovin suuria. ”Esimerkiksi lupiinin kanssa on peli pelattu, mutta jättiputkista ja jättibalsamista on vielä mahdollista päästä eroon tai ainakin rajoittaa kantaa. Loppukesällä putket ovat näkyvissä ja silloin oikea aika katsoa lähiympäristöä ja leikata ainakin kukinnot pois”, neuvoo Räikkönen Yle-tiedeuutisten mukaan.

Turussa jättiputkia yritetään torjua poistamalla juuret pois maasta ja peittämällä kasvustot mustalla muovilla parin vuoden ajan. Jättiputken lisäksi ongelmia aiheuttavat jättipalsamit ja kurtturuusut. Turun kaupungin ympäristösuojelutoimiston työntekijät Juha Hukka ja Toni Pajuniemi kertovat, että Turussa järjestetään heinäkuun lopussa jättipalsamin tuhoamistalkoita. Nopeasti ja voimakkaasti leviävää jättipalsamia on kuitenkin helpointa kitkeä pois keväällä kasvuston alkaessa heräillä. Tuolloin kasvi irtoaa maasta helposti kevyellä nykäisyllä.

Parhaita keinoja vieraslajien torjumiseen ovatkin niiden kitkeminen kasvukauden alkaessa, peittäminen, niittäminen sekä kemiallinen torjunta. Vieraslajit ovat usein todella sitkeitä kasvajia ja niiden torjuminen yhdeltä kasvupaikalta voi kestää useita vuosia.

Etelä-Pohjanmaalla ELY -keskuksen alueella alkoi keväällä 2010 VIKURI -vieraskasvilajien torjuntahanke. Kolmivuotisen hankkeen tavoitteena on löytää vieraslajiesiintymille sopivia hoitotahoja, kuten kyläyhdistyksiä ja luonnonsuojeluyhdistyksiä ja antaa näillä tahoille tukea ja tietoa kasvien tunnistamisesta niiden torjuntaan. Vieraslajien torjuntaan houkutellaan myös paikallisia yrityksiä, jotka voisivat esimerkiksi yhdistää toiminnan virkistyspäiväänsä.

VIKURI –hankkeesta saa lisätietoja ympäristöhallinnon sivuilta allaolevasta linkistä. Vieraskasvihavainnosta Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueella voi ilmoittaa sivuilta löytyvän lomakkeen kautta. Havaintojen avulla pyritään kartoittamaan vieraskasvilajien levinneisyyttä ja esiintymispaikkoja.

Linkkejä