Uutiset

Lähiruoasta lisätienestejä pienille maatiloille

Julkaistu: 21.01.2010, Kategoriat: ,

Yhteiskuntatieteiden lisensiaatti Antti Puupposen marraskuussa 2009 Jyväskylän yliopistossa tarkastetussa väitöskirjassa ”Maaseutuyrittäjyys, verkostot ja paikallisuus – tapaustutkimus pienimuotoisen elintarviketuotannon kestävyydestä Keski-Suomessa” tarkastellaan lähiruuan merkitystä maatiloille. Puupponen kertoo väitöstiedotteessaan, että: ”Maatilojen yhteyteen on perustettu esimerkiksi kotileipomoita ja muuta elintarvikkeiden jatkojalostusta. Tämä uudenlainen yrittäjyys on ollut perinteisille maatiloille vaihtoehtoinen kehittämisstrategia mittavan perustuotannon laajentamisen sijasta.”

Lähiruokakäsitteeseen liittyy kuitenkin ongelmia. Puupponen itsekin puhuisi mieluummin paikallisesta ruuasta, kuin lähiruuasta. Maaseudulla välimatkat ovat usein pitkiä, joten lähellä tuotettu ruoka voi olla vaikkapa sadan kilometrin päästä. Paikallisella elintarviketuotannolla on merkitystä maaseudun sosiaaliseen ja kulttuuriseen kestävyyteen ja se on mahdollistanut monen maatilan toiminnan jatkumisen.

”Kiinnostus ruoan paikallisuutta kohtaan kasvaa jatkuvasti. Myös kysymykset kestävästä kehityksestä, ilmastonmuutoksesta ja ruoan turvallisuudesta pakottavat tulevaisuudessa miettimään entistä enemmän sitä, mitkä ovat järkevimpiä logistisia ratkaisuja elintarviketuotannossa ja -kulutuksessa. Tämä saattaa lisätä pienyrittäjyyden yhteiskunnallista merkitystä ja myös ilmiön aluetaloudellisia vaikutuksia”, Puupponen huomauttaa tiedotteessaan.

Lisätietoa
  • Puupponen, A. 2009. Maaseutuyrittäjyys, verkostot ja paikallisuus – tapaustutkimus pienimuotoisen elintarviketuotannon kestävyydestä Keski-Suomessa. Jyväskylä Studies in Education, Psychology and Social Research, 374.
    Saatavissa Jyväskylän yliopiston julkaisuarkistossa

Kommentoi
/3000
Ohjeita
  • *lihavoitu*
  • _kursivoitu_
  • Linkitys automaattisesti: www.luontoportti.com=www.luontoportti.com
  • Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua, asiattomia viestejä ei julkaista.
  • Kaikki kentät täytettävä. Sähköpostiosoitetta ei näytetä julkisesti.
  • Ennen viestin lähettämistä paina esikatselu-painiketta, niin näet miltä viestisi tulee näyttämään.

↑ Sivun alkuun

Tule mukaan villiyrttikursseillemme

LuontoPortti Facebookissa

Unesco