Uutiset

Lepakkotutkalla öisten kiitäjien jäljille

Julkaistu: 19.05.2010, Kategoriat: ,

Lepakot ovat Suomen yleisimpiä nisäkkäitä, mutta silti ne ovat jääneet monilta osin vähälle tutkimiselle. Aiemmin on selvitetty lepakkojen talvehtimispaikkoja. Nyt tutkitaan lepakkojen öistä liikkumista ja muuttokäyttäytymistä. Apuna tutkimuksessa on lepakkodetektori eli lepakkotutka, jota kutsutaan myös yliäänitunnistimeksi. Tutkan avulla päästään lepakoiden liikkeiden jäljille.

Asikkalaan Pulkkilanharjulle pystytetty tutka kirjaa tehokkaasti ohi kiitävien lepakkojen liikkumisen. Laitteen avulla pyritään selvittämään myös muuttaako osa lepakoista etelään lintujen tapaan. Tutkija Timo Metsänen epäilee lepakkojen muuttokäyttäytymisen olevan totta. Pulkkilanharju on tärkeä muuttoreitti linnuille ja muuttoaikaan alueella liikkui myös runsaasti lepakoita. Tutka keräsi viime vuoden aikana yli 2500 havaintoa ja lisäksi löytyi alueelle uusi lepakkolaji, pikkulepakko.

Kaiken kaikkiaan Suomessa on tavattu 13 lepakkolajia, joista osa on uhanalaisia. Lepakkotutkan keräämä tieto on siten erittäin arvokasta uhanalaisten lajien suojelemiseksi ja kartoittamiseksi.

Tutka kiinnitetään korkean männyn runkoon ja sitä pidetään päällä kesästä syksyyn. Tutka havaitsee yliäänet, käynnistää nauhoituksen ja tekee kuvatiedoston lepakon äänistä muistikortille, kertoo Timo Metsänen. Äänien perusteella pystytään selvittämään, mistä lajista on kyse.

Lähde

Yle Lahti: Lepakkotutka paljastaa uutta lentävistä nisäkkäistä