Mehiläiset ”viisaampia” aamuisin
Julkaistu: 17.08.2010, Kategoriat: Hyönteiset, Tiede ja tutkimus
Uusi tutkimus väittää, että mehiläiset oppivat paremmin uusia tuoksuja aikaisin aamulla kuin myöhemmin päivällä. Myös valon määrällä näyttäisi olevan merkitystä.
Behavioral Ecology and Sociobiology -julkaisussa julkaistussa tutkimuksessa testattiin yli 1000 mehiläistä (Apis mellifera). Mehiläisiä stimuloitiin eri aikoihin päivästä. Tutkimuksen johtaja, professori Giovanni Galizia Konstanzin yliopistosta Saksasta kertoi, että testeissä tutkittiin mihin aikaan mehiläiset muistivat ja oppivat uudet tuoksut parhaiten.
Aamuisin treenatut ja testatut mehiläiset muistivat paremmin tuoksuja. Tutkijat pohtivat, että mehiläisten oppimista edesauttaa todennäköisesti se, että useat kukat erittävät mettä erityisesti aamuisin. Aamuisin mehiläiset ovat vilkkaimmillaan, joten paljon energiaa vievä oppiminen on silloin tehokkaampaa.
Tutkijat pohtivat, että sekä kukat että mehiläiset ovat kehittyneet aikojen saatossa saadakseen molemmat parhaimmat hyödyn pölyttämisestä ja meden keräämisestä. Lisäksi aikaisin liikkuvilla mehiläisillä on parempi mahdollisuus ennättää parhaimmille mesipaikoille ennen muita mettä syöviä ja kerääviä hyönteisiä.
Mehiläisten käyttäytymisen tutkiminen on tärkeää, sillä mehiläiset ovat keskeisessä asemassa ravintokasvien ja monien muiden kasvilajien pölyttämisessä.