Uutiset

Melkein täydellinen kasvilista

Julkaistu: 11.01.2011, Kategoriat: ,

Pallomehiparta. Kuva: Jouko Lehmuskallio

Jovibarba globifera vai Jovibarba sobolifera? Kuva: Jouko Lehmuskallio

Tutkijat Lontoon ja St. Louisin kasvitieteellisestä puutarhoista ovat koostaneet nimilistan tunnetuista maakasveista. Listan tarkoitus on helpottaa perusongelmassa, joka koskettaa kaikkia kasvien parissa työskenteleviä: millä nimellä (lue: nimillä) kukin kasvi tunnetaan.

Jotkut kasveista on aikojen saatossa nimetty vaihtelevin nimin eri maissa. Toisinaan taas saman kasvilajin muunnokset on nimetty eri nimellä. Kasvien nimeämisissä on tapahtunut tietysti myös puhtaita virheitä ja kirjoitusasun lipsahduksia. Tämä nimien monikirjavuus aiheuttaa ongelmia siinä vaiheessa kun pitäisi löytää kaikki mahdollinen tieto lajista.

“If you only know it by one of its many names you only get part of the story”, sanoo Eimear Nic Lughadha, vanhempi tutkija Lontoon Kew Gardenista. Kun vaikkapa tutkijat lääketieteen parissa tarvitsevat informaatiota jostakin tietystä kasvista, on erittäin tärkeää löytää kaikki sitä koskeva aineisto, riippumatta siitä kuinka laji on nimetty eri maissa. Tässä auttaa lista lajin eri tieteellisistä nimistä.

Eri tietokantoja yhdistämällä aikaansaatu lista sisältää yli miljoona tieteellistä nimeä. Näistä 300 000:ta on ns. virallisia nimiä, 480 000 on synonyymejä edellisille. Loput nimet ovat eri tavalla selvittämättömiä ja tutkijoilla riittääkin työnsarkaa listan parissa vielä pitkään.

“And, of course, new species are being described all the time”, toteaa Nic Lughadha.

Lähteet ja linkkejä