Uutiset

Merentutkimusalukset Aranda ja Muikku palasivat tutkimusmatkoiltaan

Julkaistu: 30.08.2011, Kategoriat: ,

Suomen ympäristökeskuksen merentutkimusalukset Aranda ja Muikku ovat palanneet elokuun tutkimusmatkoiltaan. Matkoilla tutkittiin Suomenlahden, varsinaisen Itämeren, eteläisen Saaristomeren ja Pohjanlahden rehevöitymistä, pohjien radioaktiivisuutta, happitilannetta sekä pohjaeläinyhdyskunnissa tapahtuneita muutoksia.

Happitilanne pääosin huono

Itämeren pääaltaan syväveden ja pohjien happitilanne on viime vuosien ajan pysynyt erittäin huonona varsinaisen Itämeren keskisillä ja pohjoisilla syvänteillä. Hapettomilla alueilla ei pohjaeläimiä ole lainkaan.

Myös Suomenlahden syvillä pohjilla sekä paikoin rannikkovesissä pohjien tilanne on edelleen huono. Suomenlahden pohjaeläinyhteisöt ovat edelleen suurelta osin vähälajisia ja lukumääräisesti niukkoja.

Hapellisilla pohjilla pohjaeläimiä on runsaasti erityisesti eteläisellä Saaristomerellä, mutta myös Suomenlahden rannikkovesissä. Suomenlahden rannikkovesien tila on parantunut ulkosaaristoalueilla vuoden 2006 jälkeen.

Sisäsaaristossa hapettomuutta esiintyy edelleen sekä merialueen itä- että länsiosissa. Näiden alueiden tila ei ole kehittynyt parempaan suuntaan.

Merkittäviä muutoksia levämäärissä ei viime vuoteen verrattuna todettu, mutta Suomenlahden rehevöitymiskehitys näyttäisi kuitenkin taittuneen viime vuosikymmenellä, selvimmin idässä.

Itämeren pääaltaalta on virrannut suolaisempaa vettä Ahvenanmeren ja Saaristomeren kautta Selkämerelle loppuvuoden 2010 jälkeen. Happipitoisuus Selkämerellä ja Perämerellä on edelleen hyvä ja näyttää jopa parantuneen vuodentakaisesta.

Itäisen Suomenlahden radioaktiivisuus entisellä tasollaan

Itäisellä Suomenlahdella pehmeiden pohjien radioaktiivisuus on yhä tasolla, jolle se nousi Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen noin 25 vuotta sitten. Itämeri on Irlanninmeren ohella maailman radioaktiivisin meri. Pääosa radioaktiivisesta cesiumista on merenpohjan syvemmissä sedimenttikerroksissa, josta se ei aiheuta terveysvaaraa ihmisille. Pohjaympäristössä cesium on kuitenkin yksi haittatekijä muiden joukossa.

Lähteet