Uutiset

Merentutkimusalus Aranda lähtee tutkimusmatkalle

Julkaistu: 29.07.2011, Kategoria:

SYKEn merentutkimusalus Aranda lähtee selvittämään Suomenlahden itäosan merenpohjien tilaa. SYKEn johtamalle tutkimusmatkalle osallistuu 21 tutkijaa useista eri tutkimuslaitoksista. Matka käynnistyy Kotkasta 30. heinäkuuta. Helsinkiin laiva palaa 5. elokuuta.

Pohjan radioaktiivisuutta, happitilannetta ja pohjaeläimien esiintymistä tutkitaan paitsi Suomen, myös Venäjän aluevesillä, joilla vietetään pääosa seitsenpäiväisen matkan ajasta. Lisäksi merenpohjasta kerätään runsaasti sedimenttinäytteitä erilaisiin ympäristötutkimuksiin sekä seurataan meriveden levämyrkky- ja ravinnepitoisuuksia.

Itämeri on maailman radioaktiivisin meri. Pääosa radioaktiivisuudesta on vajonneena meren pohjakerrostumiin eli sedimentteihin. Suurimman säteilyannoksen aiheuttaa Tshernobylin ydinvoimalakatastrofista 25 vuotta sitten Itämereen päätynyt cesium-137 -laskeuma. Tutkimusmatkan aikana täydennetään yleiskuvaa pohja-aineksen ja pohjaeläinten tämän hetkisestä radioaktiivisuudesta ja tuloksia täsmennetään matkan aikana otettujen näytteiden myöhemmillä mittauksilla. Merenpohjan kairausnäytteiden avulla voidaan selvittää mm. Itämeren historian aikana tapahtuneita hapettomuuden ja mikrobilajiston muutoksia.

Itäisen Suomenlahden happitilanne on yleisesti ottaen parempi kuin muualla Suomenlahdella tai Itämeren pääaltaalla. Silti hapen vähäisyys on hetkittäin ongelma myös muutamissa itäisen Suomenlahden syvänteissä. Tutkimusmatkan aikana syanobakteeri- eli sinileväkukinnat ovat keskimääräisessä huipussaan. Arandalla seurataan sinilevätilanteen kehitystä ja mitataan kesän sinileväkukintojen tuottamia myrkkyjä merivedessä.

Merentutkimusalus on avoinna yleisölle ennen matkaa Kotkan meripäivillä 28.-29.7. Tutkimusmatkalla Arandaa esitellään yleisölle myös Pietarin satamassa.

Lähde