Uutiset

Merimetsojen määrä vähentyi viime talvena

Julkaistu: 24.08.2010, Kategoria:

Viime talven lumiset ja kylmät oltavat koko Pohjois-Euroopassa vähensivät Itämeren pohjoisosissa pesivien merimetsojen määrää. Kesällä tehtyjen laskentojen mukaan Suomen alueella pesivien merimetsojen määrä väheni noin 10 prosenttia edellisvuodesta. Merimetsot vähenivät erityisesti Saaristomeren, Selkämeren ja Perämeren alueilla. Kylmät talvet eivät tunnut sopivan merimetsoille, sillä samankaltaisen talven jälkeen vuonna 2003 merimetsojen määrä väheni myös.

Merimetsojen määrä on keskimäärin kuitenkin noussut runsaasti. Vuosien 2000–2009 aikana kanta on kasvanut peräti 62 prosenttia. Nyt oletetaan, että kannan kasvu hidastuu elintilan vähentyessä. Suomen suurimmat yhdyskunnat pesivät Luvialla, Länsi-Turunmaalla sekä Kirkkonummella.

Nyt tehdyissä laskennoissa havaittiin 14 390 pesivää merimetsoa. Merimetsoista hyötyvät monet muut lintulajit, sillä ne antavat isokokoisina suojaa esimerkiksi minkkiä vastaan.

Merimetsojen lisääntyminen on johtanut myös niiden häirintään sekä pesien luvattomaan hävittämiseen. Merimetsoja saa tietyillä alueilla metsästää syksyllä ja talvella.

Lähde

Ympäristö.fi: Pesivien merimetsojen määrä väheni ankaran talven seurauksena