Uutiset

Metsämörritoiminta ja Annukka Alppi palkittiin Ympäristökasvatuksen ruusuilla

Julkaistu: 15.10.2010, Kategoriat: ,

Suomen Ympäristökasvatuksen Seura ry. palkitsi lokakuun alussa Metsämörritoiminnan sekä opettaja Annukka Alpin Ympäristökasvatuksen ruusu-palkinnolla. Ruusu myönnetään pitkäjänteisestä, laajan joukon lapsia tavoittavasta ympäristökasvatustoiminnasta.

Metsämörri on Suomen ensimmäisiä ympäristökasvatusohjelmia. Toisen ruusun saanut opettaja Annukka Alppi Mahnalan ympäristökoulusta Hämeenkyröstä on tehnyt pitkäjänteistä työtä ympäristökoulun hyväksi. Annukka Alppi on kehittänyt ansiokkaasti uusia toimintamalleja kestävän kehityksen kasvatuksesta koulun arjessa.

Metsämörritoimintaa on tälläkin hetkellä ympäri Suomea. Syyskuussa 8.9. järjestettiin Metsämörriläisten puunistutuspäivä Espoossa, Porvoossa, Turussa ja Vaasassa. Lapset saivat istuttaa oman puunsa metsään. Samalla he oppivat, että suuret puutkin aloittavat kasvunsa pienistä taimista ja että isoja puita puolestaan tarvitaan monenlaisia tarpeita varten, kuten lautojen, piirustuspaperin ja vessapaperin valmistukseen.

Metsämörri on satuhahmo, joka on ohjannut lapsia luonnon pariin Suomessa jo pari vuosikymmentä. Alun perin Metsämörri -toiminta syntyi Ruotsissa vuonna 1957. Idean isänä oli Gösta Frohm. Hän halusi viedä lapset metsiin, kalliolle ja veden äärille niin että lasten mielikuvitusta heräteltäisiin ja kiinnostusta luontoa kohtaan voimistettaisiin.

Suomeen Metsämörri tuli 1980-luvulla, ensin ruotsinkielisenä Kauniaisiin. Vuonna 1992 Suomen Latu teki yhteistyösopimuksen ruotsalaisen Friluftsfrämjandet-ulkoilujärjestön kanssa Suomen metsämörritoiminnan kehittämisestä. Metsämörrikouluja toimiikin useissa Suomen Ladun paikallisyhdistyksissä ja Suomen Latu toimii metsämörri-ohjaajien kouluttajana. Metsämörri-ohjaajat toimivat vapaaehtoisina. Suomessa metsämörrikoulua järjestetään lapsille pääsääntöisesti päivähoidon aikana.

Metsämörrin tavoitteena on saada lapset havainnoimaan luontoa omien kokemusta, elämysten ja aistien kautta ja kiintymään luontoon. Tavoitteena on, että kun lapset jo pieninä kiintyvät lähialueensa luontoon, he osaavat suojella sitä myös aikuisena. Menetelminä käytetään leikkejä, lauluja ja satuja. Kaikki vanhemmat ja lasten kanssa työskentelevät tietävät, miten lasten uteliaisuus luontoa kohtaan on voimakasta. Metsämörrikoulussa annetaankin tilaa tälle uteliaisuudelle ja lapset saavat tutkia luontoa omien kykyjensä mukaan.

Metsämörrikouluja on 1-12 -vuotiaille. Alle kolmivuotiaille on olemassa Metsänuppustoimintaa. Metsämyttyset eli 3-4 -vuotiaat liikkuvat ja leikkivät pienissä ryhmissä aikuisten kanssa. 5-8 -vuotiaat Metsämörrit pääsevät jo seikkailemaan luonnossa ja vanhemmille 7-12 –vuotiaat Metsävaeltajat retkeilevät lähiympäristössä oppien samalla retkeilytaitoja.

Metsämörri voi olla Mörriksi puettu ihminen tai vaikkapa käsinukke. Metsämörri voi vierailla lasten luona metsässä yllätyksenä ja lapset puolestaan voivat tehdä Mörrille yllätyksiä. Mörri kertoo lapsille luonnosta ja siellä liikkumisesta. Mielikuvitusleikkien avulla pienimmätkin lapset innostuvat ja kiinnostuvat luonnosta.

Linkkejä