Uutiset

Metso tarvitsee ison metsäalueen

Julkaistu: 20.12.2010, Kategoriat: ,

Kuva: Jari Peltomäki, www.finnature.fi/

Kuva: Jari Peltomäki, www.finnature.fi/

Tuore väitöstutkimus osoittaa, että metso tarvitsee elinympäristökseen paljon laajemman metsäalueen kuin on ajateltu. Joulukuun 10. päivänä Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisessä tiedekunnassa tarkastettu FM Saija Sirkiän väitöskirja “Effects of large-scale human land use on Capercaillie (Tetrao urogallus L.) populations in Finland” tuo esille, että Suomen metsopopulaatiot tarvitsevat jopa satojen neliökilometrien kokoisia metsäympäristöjä.

Metsot tarvitsevat alueita, joissa on mahdollisimman vähän ihmisasutusta. Etelä-Suomen taajamat eivät siten sovellu metsoille kovinkaan hyvin. Muuallakin maassa tulisi metsien hoidossa ottaa paremmin huomioon myös metsojen tarpeet. Soidinalueiden ympärillä tulisi väitöksen mukaan olla metsää vähintään kolmen kilometrin säteellä soidinpaikan keskustasta. Muutoinkin soidinpaikkoja ympäröiviä metsiä tulisi säästää tai ainakin käsitellä varoen noin 30 neliökilometrin alueelta.

Metsopopulaatioiden hyvinvointi on siten riippuvainen ainakin osittain ihmisistä. Metsien hoidossa ja käytössä tulisi olla perillä metson soidinpaikoista ja populaatioista. Tämä vaatii myös yhteistyötä eri maanomistajien kesken sekä hyvää maankäytön suunnittelua.

Linkit