Uutiset

Muovikassien käytöstä pitäisi luopua

Julkaistu: 11.12.2010, Kategoria:

Yksi miljoonista vuosittain käyttämistämme muovikasseista. Kuva: Juha Lakaniemi

Yksi miljoonista vuosittain käyttämistämme muovikasseista. Kuva: Juha Lakaniemi

Suomalaiset pakkaavat useimmiten ostoksensa kaupan muovipusseihin. Muovipussit ovat kuitenkin ongelmallisia kaatopaikoilla. Ne hajoavat hitaasti. Ensimmäiset kaatopaikalle kipatut muovipussit ovat edelleen olemassa. Muovipusseista kannattaisikin siirtyä kangaskasseihin tai koreihin. Näin säästäisi sekä rahaa että luontoa.

Muovikassien käyttöä pidetään kansantalodellisena tuhlauksena. 20 sentin pussihinnasta muodostuu vuodessa suuri summa. Jokainen suomalainen kantaa muovipusseja kotiin ja kodista edelleen kaatopaikalle vuodessa useita kymmeniä. Koko Suomessa käytetään arviolta 300 miljoonaa muovikassia vuodessa. Kaatopaikalla nämä miljoonat pussit pysyvät varsin pitkään hajoamattomina. Muovipussien valmistuksessa käytetään lisäksi uusiutumattomia luonnonvaroja, kuten öljyä.

Joissakin maissa muovipussit ovat valtavan suuri ongelma. Jotkut valtiot ovat pyrkineet vähentämään muovipussien käyttöä esimerkiksi erityisen muovipussiveron avulla. Yhdysvaltojen Kalifornian osavaltiossa muovipussikielto astui voimaan vuonna 2010.

Muovipusseja on yritetty Suomessa kierrättää ja käyttää polttoaineena. Toistaiseksi laajamittaista muovipussien keräystä ja hyödyntämistä ei ole. Kotitalousjätteet kannattaa lajitella huolella ja lopuksi jäänyt sekajäte kannattaa pakata biohajoavaan pussiin.

Usein syynä muovipussin ostoon on huono muisti. Kangaskassia kun ei muista ottaa mukaan. Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen ehdottaakin esimerkiksi kangaskassin pitämistä auton takapenkillä, pieneen pakettiin menevän kassin pitämistä avaimenperänä tai pantillisen kangaskassin käyttöä: ”Kaupat voisivat tehdä pantillisia kasseja, joita saisi kotiin panttia vastaan. Muutaman euron pantti auttaisi muistamaan palauttamaan ne takaisin kauppaan uudelleen käytettäväksi.”

Lähteitä