Uutiset

Nunnatasku pyrähti Suomeen

Julkaistu: 16.11.2010, Kategoria:

Marraskuussa Kokkolassa on onnistuttu havaitsemaan Suomessa harvinainen lintulaji, nunnatasku (Oenanthe pleschanka). Nunnatasku asustelee pääasiassa Keski-Aasiassa. Euroopassa lintua voi nähdä Mustanmeren pohjoispuolella ja Tonavan seudulla. Mieluista elinympäristöä ovat vuorten karut rinteet ja kivikkoiset ylängöt. Laji talvehtii Itä-Afrikassa. Nunnatasku on erehtynyt Suomeen aiemmin muutaman kymmenen kertaa. Se on havaittu mm. Kemissä ja Taivalkoskella. Nunnataskulle kylmä ilma ja lumisade voivat olla kohtalokkaita.

Nyt havaittua lintua on tultu katsomaan pitkienkin matkojen päästä. Katsojat ovat kuitenkin jättäytyneet kauas, jotta lintu ei häiriintyisi. Lintua on tarkkailtu kaukoputkilla 50-100 metrin päästä.

Nunnatasku on kivitaksua muistuttava varpuslintu. Se on keskimäärin 14-16 senttimetriä pitkä ja painaa 18-20 grammaa. Naaraan ja uroksen ulkoasu eroaa toisistaan. Vanha juhlapukuisen koiraan selkä, siivet, naama ja kurkku ovat mustat, niska, päälaki ja vatsapuoli valkeat ja pyrstössä on kivitaskumainen mustavalkeakuviointi. Naaras ja nuori nunnatasku ovat päältä harmaita ja alta vaaleita.

Lintuharrastajien kerrotaan odottavan nyt erityisesti kashmirinuunilintua (Phylloscopus humei). Se muistuttaa kotoista pajulintuamme, mutta on vihreä ja vaatimattoman näköinen sekä sen siivissä on juovakuvioita. Erityisesti lintu muistuttaa taigauunilintua, josta sen voi varmuudella erottaa vain kädessä pitämällä. Kashmirinuunilintu asustaa Keski-Aasiassa ja talvehtii Etelä-Aasiassa ja Lähi-idässä. Länteen se voi harhautua muuttomatkoillaan ja Suomessakin se on muutaman kerran havaittu.

Aiheesta tiedotti YLE-uutiset.