Satelliittikurjet
Julkaistu: 26.04.2010, Kategoria: Linnut
Kuvan kurjet eivät liity uutiseen. Kuva: Jari Peltomäki, http://www.lintukuva.fi/jaripeltomaki
Kolmen satelliittipaikantimella varustetun kurjen muuttomatkaa on voinut seurata koko viime syksyn ja kevään ajan. Renttimäksi, Inkaksi ja Jukaksi ristityt kurjet ovat nyt palanneet tai palaamassa Suomeen. Mielenkiintoista muuttomatkaa on seurattu koko ajan intensiivisesti. Linnuista Renttimä ja Inka talvehtivat Afrikan puolella, kun taas Jukka jäi Baltiaan Unkarin ja Kroatian välimaastoihin. Renttimä viihtyi Libyassa suolajärvien tietämillä. Inka puolestaan vaihtoi aluetta välillä ja viivyskeli Algerian ja Marokon suunnassa tammi-helmikuussa. Paluumatkalle kohti Suomea linnut lähtivät helmi-maaliskuussa.
Kurjista Jukka ponkaisi kohti pohjoista ensimmäisenä helmikuun loppupuolella. Renttimä alkoi liikehtiä samoihin aikoihin. Helmi-maaliskuun vaihteessa kahden päivän aikana Renttimä muutti 1200 kilometriä suoraan pohjoiseen ja paikannettiin lopulta Montenegrosta. Renttimän muuttomatka antoi aivan uutta tietoa, sillä aiemmin suomalaiskurkien ei ole tiedetty tekevän tällaista muuttosilmukkaa.
Montenegrossa ja Albaniassa kurjet asettuvat suureen vaaraan, sillä siellä kurkia salametsästetään. Inka aloitti viimeisenä muuttomatkansa ja 7.3. kaikki olivat virallisesti paluumatkalla. Kaikki kolme lintua muuttivat idän kautta. Kurjista Renttimä on saapunut Suomeen ensimmäisenä ja oli 19.4. lähestymässä Keuruuta. Inka oli 20.4. Riianlahden tietämillä ja pitkään Unkarissa viihtynyt Jukka-kurkikin oli vihdoin lähtenyt lentämään pohjoisemmaksi. Seuraava paikannustieto tulee 28.4., jolloin selviää miten kurjet ovat viikon aikana siirtyneet.
Satelliittikurkien avulla on jo useita vuosia Suomessa seurattu kurkien muuttomatkoja ja levähdys- ja talvehtimispaikkoja. Koordinaattorina toimii FT Petri Suorsa Turun yliopistosta, yhteistyötahona toimii BirdLife Suomi ry ja rahoittajana Koneen säätiö.
Linkkejä
- Lisätietoa kurkitutkimuksesta ja satelliittikurkien paikannuspäivitykset osoitteesta: www.satelliittikurjet.fi
- Kurkiin voit tutustua myös LuontoPortin sivuilla