Uutiset

SLL: Viiankiaavan luontoarvot eivät kestä kaivosta

Julkaistu: 09.11.2011, Kategoria:

Kaivosyhtiö Anglo American ilmoitti 2.11. löytäneensä Sodankylän pohjoispuolelta Viiankiaavalta kenties Euroopan suurimman nikkeliesiintymän. Toistaiseksi yhtiö vasta tutkii esiintymää, mutta sen tähtäimessä on suurimittainen kaivostoiminta.

Viiankiaapa on suo joka kuuluu sekä soidensuojeluohjelmaan että Naturaan. Suolla on tavattu pesivänä 90 lintulajia, mikä tekee suosta ainutlaatuisen maassamme. Alueen suoyhdistelmätyypit ovat myös erikoisen kattavia.

Kaivostoiminnan käynnistäminen edellyttäisi Natura-alueen purkamista ja vastaavan kohteen löytymistä. Natura-alueen ja kotimaisen luonnonsuojelualueen purkaminen vaatisi valtioneuvoston ja eduskunnan päätökset sekä EU:n komission lausunnon.

Kaivosteollisuus on kansainvälisillä foorumeilla tunnustanut aiheuttaneensa ympäristöongelmia ja samalla yhtiöiden edustajat ovat luvanneet mennä jopa kansallisia lakeja pitemmälle luonnon monimuotoisuuden suojelemisessa. Lupaukset jäävät Viiankiaavan tapauksessa vaille katetta. Kaivostoiminnan vaikutukset alueen luonnolle ja erityisesti vesistöille voivat olla arvaamattomia.

“Nykyaikainen ympäristövastuullinen yritys ei voi toimia niin, että se vaatii tärkeimpiä suojelualueita purettavaksi. Todella vastuullinen kaivosyritys suuntaa malminetsintänsä suojelualueiden ulkopuolelle”, toteaa Tarja Pasma Lapin luonnonsuojelupiiristä.

Lähde