Uutiset

Sodanjulistus jättiputkea vastaan!

Julkaistu: 13.06.2013, Kategoriat: ,

Suomessa on karkeasti arvioiden 10 000 jättiputkiesiintymää. Jättiputki on vieraslaji, joka valtaa tehokkaasti alaa. Suomessa ei ole kasvia, joka pystyisi kilpailemaan jättiputken kanssa, eikä sillä ole merkittäviä luontaisia tuholaisia. Aasiasta peräisin olevista jättiputkista Suomessa kasvaa ainakin kaukasianjättiputki ja persianjättiputki.

Kansallisen vieraslajistrategian toimepideohjelmassa päämääränä on hävittää Suomesta jättiputket kokonaan seuraavan 10–20 vuoden aikana. Hävittämiskustannus on keskimäärin 500 euroa esiintymää kohti (summa vaihtelee esiintymän koon mukaan). Karkea kustannusarvio on yhteensä 12 miljoonaa euroa 10 vuoden aikana eli 1,2 miljoonaa euroa vuodessa. Kustannustasoon vaikuttaa olennaisesti vapaaehtoistyön osuus sekä koordinaation järjestäminen.

Jättiputki on paha ympäristöongelma, joten kaikki keinot sen hävittämiseen on käytettävä. Kuvissa Norjan Tromssassa jättiputki on vallannut koko kaupungin.

Jättiputkien torjuminen

Jättiputkien torjunta-aika on nyt. Jättiputki on ainakin Etelä-Suomessa jo kasvanut kunnolla maasta. Juuriston voima on siirtynyt kasviin, ja siksi kasvin ajankohta hävittämiselle on otollinen.

Kun esiintymä käsittää vain muutamia yksilöitä, putket voidaan poistaa katkaisemalla pääjuuri pistolapiolla 10–20 cm syvyydestä. Turhaa maanmuokkausta tulee välttää, ettei siemeniä kulkeudu syvempiin maakerroksiin. Jos kasvi ehtii kukkavaiheeseen, kannattaa antaa kukinnon edetä siemenvaiheeseen ja sen jälkeen poistaa koko kukinto. Oikea ajankohta on elo-syyskuu, kun kukinto on ruskea. Liian aikaisin katkaistun kukinnon tilalle kasvaa uusi kukinto jopa useita kertoja kesän aikana. Maahan kaadettu kukinnollinen yksilö saattaa kypsyttää siemenet katkaistunakin. Kukinnot tulee kerätä huolellisesti esimerkiksi jätesäkkiin ja polttaa.

Niittäminen ei tapa jättiputkea, mutta toistuva niitto vähentää sen kasvuvoimaa ja estää lisääntymistä. Lisää jättiputkien hävittämisestä ja esimerkiksi torjunta-aineiden käytöstä voi lukea Suomen ympäristökeskuksen oppaasta.

Jättiputki on myrkyllinen ja voi aiheuttaa voimakkaita allergisia reaktioita. Suojaamalla ihon vaatteilla vältetään ikävät reaktiot. Jättiputki voi aiheuttaa pahojakin palovammoja, jos sen kasvinestettä pääsee iholle. Herkimmille kasvin tuoksukin voi aiheuttaa oireita.

Jättiputkien tunnistaminen

Jättiputkien tunnistaminen on helppoa LuontoPortin kasvien tunnistustyökalun avulla. Seuraavat tuntomerkit kuuluvat jättiputkille:

  • Kukan pääväri: valkoinen
  • Kukkien sijainti: leveähkö ryhmä
  • Kukan leveys: 10-30 mm
  • Kasvin korkeus: >50cm
  • Lehden reuna: sormi- tai pariliuskainen
  • Lehdykkäinen

Muista putkikasveista jättiputket erottuvat erityisesti korkeutensa avulla. Kaukasianjättiputki voi kasvaa yli kolme metriä korkeaksi.

Ilmoita havaintosi jättiputkista LuontoPortin mobiilisovelluksen avulla – voita kamera!

LuontoPortin tunnistustyökalu on saatavissa myös mobiilisovelluksena. NatureGate-mobiilisovelluksen avulla voit tunnistaa lajeja ja tallentaa luontohavaintosi omaan havaintopäiväkirjaasi. Katso video mobiilisovelluksen käytöstä YouTubesta.

LuontoPortti käy sotaan jättiputkia vastaan ja kehottaa kaikkia käyttäjiä lähettämään havaintoja jättiputkista havaintopäiväkirjan kautta. Kaikkien jättiputkista kuvallisia havaintoja lähettäneiden kesken arvotaan Canonin kamerapalkinto.

Osallistumisohjeet
  • Osallistumisaika on 13.6.-31.8.2013
  • Lataa NatureGate-sovellus ja luo käyttäjätunnus (iOS, Android)
  • Tallenna havaintopäiväkirjaasi kuvalla varustettu havainto jättiputkista. Nimeä havaintosi lajin nimellä.
  • Kaikkien osallistuneiden kesken arvotaan Canon EOS 1100D -digijärjestelmäkamera. Voittajalle ilmoitetaan syyskuun aikana.