Uutiset

Suomella parannettavaa ilmastotoimissa

Julkaistu: 07.12.2011, Kategoriat: ,

Suomi sijoittuu Durbanin ilmastokokouksessa julkaistussa Climate change Performance Index -vertailussa (CCPI) 37. sijalle ja luokkaan “heikko” (poor). Indeksi laaditaan maiden päästöjen ja ilmastopolitiikan perusteella. Suomen sijoitus on hieman huonontunut, sillä vuoden takaisessa vertailussa se oli 31. Samassa luokassa Suomen kanssa ovat mm. Algeria, Espanja, Ukraina, Viro ja Japani. Vertailussa arvioidaan maiden päästökehitystä, päästötasoa sekä kansallista ja kansainvälistä ilmastopolitiikkaa.

Monet maat paransivat sijoitustaan kotimaan poliittisten päätösten myötä. Esimerkiksi Suomen kanssa viime vuonna samaan luokkaan kuulunut Tanska nosti sijoitustaan selvästi. Sen uusi hallitus sitoutui 40 prosentin päästövähennystavoitteeseen vuoteen 2020 mennessä sekä ilmastolain säätämiseen.

Ympäristöjärjestöjen mukaan Suomen olisi mahdollista parantaa sijoitustaan esimerkiksi toteuttamalla hallitusohjelman kirjaukset ilmastolaista, ilmastotieteeseen perustuvista päästövähennyksistä sekä energiatehokkuuden ja energiansäästön edistämisestä. Suomessa päästötaso asukasta kohden on yksi maailman korkeimmista. Uusiutuvan energian hidas kehitys on ollut hidasta suhteessa muihin maihin. Ympäristöjärjestöt toivovat Suomelta ilmastolakia, jonka tavoitteisiin kuuluisi 40 prosentin kotimaiset päästövähennykset vuoteen 2020 mennessä. Ilmastolaki loisi kehikon myös energiansäästön ja uusiutuvien energialähteiden lisäämiseksi.

Arvioinnin toteuttaa vuosittain Germanwatch ja Climate Action Network (CAN). Tänä vuonna arvioinnissa on mukana 58 maailman saastuttavinta maata. Arvioinnin tekemiseen osallistui yli 200 asiantuntijaa kyseisistä maista. Kolmea kärkisijaa ei jaettu lainkaan, koska yksikään maa ei tee riittävästi ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Listan parhaana, neljännellä sijalla on Ruotsi.

Lähde

Kommentoi
/3000
Ohjeita
  • *lihavoitu*
  • _kursivoitu_
  • Linkitys automaattisesti: www.luontoportti.com=www.luontoportti.com
  • Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua, asiattomia viestejä ei julkaista.
  • Kaikki kentät täytettävä. Sähköpostiosoitetta ei näytetä julkisesti.
  • Ennen viestin lähettämistä paina esikatselu-painiketta, niin näet miltä viestisi tulee näyttämään.

↑ Sivun alkuun

Tule mukaan villiyrttikursseillemme

LuontoPortti Facebookissa

Unesco