Uutiset

SYKEn merikeskus kerää meduusahavaintoja

Julkaistu: 03.08.2011, Kategoria:

Kuva: Riku Lumiaro

Kuva: Riku Lumiaro

SYKEn merikeskus kerää toisena vuonna perättäin yleisön havaintoja meduusojen esiintymistä Itämeressä avomerellä ja rannikoilla. Havainnoista voi ilmoittaa Itämeriportaalin verkkolomakkeella. Havaintoja käytetään hyväksi meduusojen runsauden vuosittaisessa arvioinnissa.

SYKE on saanut tänä kesänä jo joitakin meduusahavaintoja. Loppukesällä ja syksyllä meduusoja voi olla meressä niin runsaasti, että ne sotkevat kalaverkkoja ja tukkivat voimaloiden vedenottoputkia.

Viime vuonna korvameduusoja (Aurelia aurita) havaittiin Itämerellä runsaasti. SYKEn merikeskus sai yleisöltä noin 100 ilmoitusta reilun kahden kuukauden aikana. Havaintoja tehtiin marraskuuhun saakka. Eniten havaintoja tehtiin Saaristomerellä ja Suomenlahdella.

“Itämeren seurantaohjelmien puitteissa ei saada tietoa meduusojen runsaudesta ja vuosien välisestä vaihtelusta. Sen vuoksi yleisön havainnot ovat ensiarvoisen tärkeitä”, sanoo erikoistutkija Maiju Lehtiniemi SYKEn merikeskuksesta.

Meduusat ovat viime vuosikymmeninä lisääntyneet lähes kaikilla maailman merialueilla. Niiden uskotaan hyötyvän merien lämpenemisestä ja rehevöitymisestä. Lisäksi niiden ravinnosta kilpailevat kalat ovat vähentyneet ylikalastuksen myötä.

Pohjoisella Itämerellä esiintyvä korvameduusa on litteä ja pyöreä, kooltaan 1-20 cm ja väriltään vaalean punertava. Sen selässä on nähtävissä neljä vaaleanpunaista hevosenkengän muotoista sukurauhasta. Lisäksi vesillämme voi joskus tavata suolaisessa vedessä viihtyvää hiusmeduusaa (Cyanea capillata).

Lähteet ja linkit