Uutiset

Tshernobylin linnuissa edelleen kehityshäiriöitä

Julkaistu: 14.02.2011, Kategoriat: ,

Vuonna 1986 Pohjois-Ukrainassa Tshernobylissä räjähtänyt ydinreaktori aiheuttaa edelleen ongelmia alueen eliöstössä. Tutkimusryhmä havaitsi lähialueen linnustossa merkittäviä kehityshäiriöitä. Lintujen aivot jäävät viisi prosenttia pienemmiksi kuin muilla alueilla, joissa taustasäteilyä ei ole. Muutoksia huomattiin myös alueen hyönteisissä. Tshernobylin alueen hyönteisten monimuotoisuus on romahtanut tutkimuksen mukaan. Tämä voi vaikuttaa hyönteissyöjälintujen kehitykseen.

Lintujen pienemmät aivot vaikuttavat tutkijoiden mukaan lintujen kognitiivisiin taitoihin eli niiden tarkkaavaisuus-, havaitsemis- ja ongelmanratkaisutaitoihin. Varsinaista syytä aivojen pienuuteen ei vielä tiedetä. Tutkijat esittävät teorioita, joiden mukaan stressaantuneet linnut pystyvät pienentämään elintensä kokoa selviytyäkseen. Myös antioksidanttitason lasku voi vaikuttaa aivojen kehitykseen. Taustasäteilevässä ympäristössä linnut joutuvat käyttämään paljon antioksidantteja muun kehon vaurioiden korjaamiseen. On myös mahdollista, että säteily suoraan aiheuttaa vaurioita.

Tutkimus on osittain kesken. Tutkimuksessa on tutkittu 550 lintuyksilöä 48 eri lajiryhmästä. Tutkimusryhmässä on tutkijoita Norjan, Ranskan ja Yhdysvaltain yliopistoista.

Tutkimus on julkaistu PLoS One-julkaisussa: Chernobyl Birds Have Smaller Brains