Uutiset

Tulossa: 15-osainen verkkokurssi luonnon käyttökasveista!

Julkaistu: 30.03.2018, Kategoriat: ,

Rantaminttu, kuva: Jouko Lehmuskallio

Rantaminttu, kuva: Jouko Lehmuskallio

LuontoPortin väen talvi on kulunut uuden, laajan sisältökokonaisuuden parissa. Olemme viimeistelemässä 15-osaista kurssisarjaa monipuolisesti hyödynnettävistä luonnonkasveista. Esittelemme teemoittain villiyrtit, marjat sekä luonnonvaraisten puiden ja pensaiden hyödynnettävät osat. Kurssien teemat löydät jutun lopusta.

Mikäli luonnonkasvien hyödyntäminen on aiemmin tuntunut vaikealta, on siihen nyt luvassa havainnollista opastusta ja rohkaisua. Luvassa on kattava tietopaketti lajien tunnistamiseen, keräämiseen ja säilömiseen – reseptejä tietenkään unohtamatta! Kursseista hyötyvät niin aloittelijat kuin kokeneetkin ”villiyrtistit”.

Tilaa lisätietoa
Taustatietoa

LuontoPortti on lajien tunnistamiseen ja lajitietouteen keskittyvä verkkopalvelu, joka on toiminut vuodesta 2008 alkaen. Osittain jopa kahdeksalle kielelle käännetyllä sivustollamme on vieraillut miljoonia kävijöitä eri puolilta maailmaa. Sivuston ovat perustaneet Eija ja Jouko Lehmuskallio, jotka ovat tuottaneet suosittua luontosisältöä eri medioihin 90-luvun alusta lähtien. Heidän uralleen mahtuu arvostettuja palkintoja, myös kaksi Tiedonjulkistamisen valtionpalkintoa, näistä toinen LuontoPortti -verkkopalvelulle.

Omien julkaisujemme lisäksi olemme tuottaneet keittokirjoja villiyrtteihin erikoistuneiden huippukokkien, Sami Tallbergin ja Jouni Toivasen kanssa. Lisäksi olemme julkaisseet kasveista tunnistusoppaita, järjestäneet kursseja, näyttelyitä sekä seminaareja.

Nyt olemme julkaisemassa sähköistä kurssikokonaisuutta, joka innostaa oppimaan luonnonvaraisten lajien tunnistamista ja luovaa hyödyntämistä kotikeittiöissä.

Suomen luonto tarjoaa meille kaikille aivan ilmaiseksi puhdasta ja terveellistä ravintoa – ei pidä myöskään unohtaa luonnossa liikkumisen hyvää tekevää vaikutusta!

Kurssien avulla voit hyödyntää luonnon upeita herkkuja monipuolisesti lähes ympäri vuoden, olitpa sitten aloittelija tai jo vuosia luonnon villiyrttejä ja marjoja hyödyntänyt.

Tietoa kurssien sisällöstä

Kurssikokonaisuus jakaantuu 15 teemaan, sisältäen tietoa noin 200:sta kasvilajista. Mukana on tunnistamis-, keräys- ja säilöntäohjeita, reseptejä, kertauskysymyksiä sekä koetehtäviä, joilla omaa osaamistaan voi kunkin kurssin päätteeksi tarkistaa. Opiskelun tukena on noin 1500 lajikuvaa, määrä, johon painetut kirjat eivät pysty!

Pohjannokkonen Jauhosavikka Maitohorsma Käärmeenlaukka
Teemat
  • Aloitusopas luonnonkasvikurssille
    Tässä osiossa on tärkeää yleistietoa kurssisarjan lukijoille lajien käytöstä ennen ja nyt, myrkyllisyydestä, sopivista keräyspaikoista ja yleisohjeita keräämiseen.
  • Monipuolinen nokkonen
    Kurssilla opit tunnistamaan, keräämään ja hyödyntämään erittäin terveellisiä nokkosia monipuolisesti. Tiesitkö, että nokkosellakin on muutamia näköislajeja? Ne opitaan erottamaan kurssin avulla. Nokkosesta on moneksi!
  • Maltsat ja savikat
    Tällä kurssilla käydään läpi yleisimmät maltsat ja savikat. Nämä pinaatin ja punajuuren kanssa samaan heimoon kuuluvat kasvit sisältävät runsaasti C-vitamiinia ja ovat muutenkin terveellisiä. Kurssin suoritettuasi opit keräämään, säilömään ja hyödyntämään niitä kotikeittiössäsi.
  • Koiranputkiko?
    Useimmille meistä tunnetuin sarjakukkainen kasvi on koiranputki ja monille villiyrttiharrastajille suosituin sarjakukkainen on keväinen vuohenputki. Sarjakukkaisten – joista käytetään myös termiä ’putkikasvit’ – heimossa on paljon muitakin hyödynnettäviä lajeja. Joukossa on kuitenkin muutamia tappavan myrkyllisiä lajeja. Kurssin avulla opit erottamaan syötävät ja myrkylliset sarjakukkaiset. Tärkeä yleisohje: Älä kerää lajeja, joita et varmuudella tunne!
  • Keväiset villiparsat
    Muutamia luonnostamme löytyviä kasveja voit käyttää aivan kaupasta ostettavan parsan tapaan. Kotimaiset puhtaat ’villiparsat’ ovat mielenkiintoisia tuttavuuksia, joiden keräämistä ja ruoaksi valmistamista suosittelemme lämpimästi. Kurssilla opit tunnistamaan luonnonvaraisia vaihtoehtoja kaupan parsalle ja hyödyntämään niitä luovasti.
  • Luonnon sipulit
    Luonnostamme löytyy kuusi luonnonvaraista Allium-sukuun kuuluvaa sipuli- eli laukkalajia. Tällä kurssilla opitaan tunnistamaan ja hyödyntämään niistä yleisimmät ja herkullisimmat. Voit myös kerätä niitä luonnosta ja istuttaa omaan kotipuutarhaasi.
Tilaa lisätietoa

Lisää tästä sähköpostiosoitteesi listallemme, lähetämme sinulle lisätietoa kursseista kevään aikana. Sähköpostiasi ei käytetä muuhun tarkoitukseen

Voikukka Niittysuolaheinä Keto-orvokki Puolukka

  • Voikukka ja näköislajeja
    Tällä kurssilla opetellaan tunnistamaan voikukka sekä parhaita ravinnoksi käytettäviä voikukkaa muistuttavia mykerökukkaisia kasvejamme. Näitä keltaisia koko kesän herkkuja ovat voikukkien lisäksi muun muassa valvatit, maitiaiset, pukinparta, häränsilmä ja koko joukko muitakin. Keltaisia voit hyödyntää koko kesän ajan!
  • Hapanta ja makeaa luonnosta
    Luonnosta löytyy monenlaisia herkkuja koko kasvukauden ajan, jopa myöhään syksyyn saakka. Hapokkaita makuja antavat muun muassa suolaheinät ja käenkaali. Voimakkaan tuoksuiset mesiangervo, sikoangervo ja virmajuuret toimivat nekin hyvin maun antajina, niin jälkiruokiin kuin juomiinkin. Monille ne ovat myös rohdoksena tuttuja. Haitallinen vieraslaji jättipalsami kannattaa sekin hyödyntää keittiössä. Kurssilla tutustut myös lakritsan makuiseen kallioimarteeseen.
  • Silmänruokaa
    Tällä kurssilla opit tuntemaan kasveja, joita voi hyödyntää kotikeittiössä monipuolisesti niin pää- ja jälkiruokien kuin juomienkin koristeina. Päästä luovuutesi keittiössä valloilleen kauniiden luonnonkukkien avulla!
  • Yrtit ja mausteet
    Suomen luonnossa kasvaa monia erilaisia maustekasveja, joiden hyödyntäminen on jäänyt turhaan vähänlaiseksi. Moni käyttää mäkimeiramin lähilajia oreganoa etenkin pizzan maustamiseen. Timjami on toinen kaupoista tuttu mauste, sekin yleensä ulkomailta tuotua. Harva tietää, että näitä ja monia muita käyttökelpoisia mausteita löytyy puhtaana Suomen luonnosta. Kurssilla opit tunnistamaan ja keräämään näitä lajeja.
  • Luonnonmarjat
    Marjat ovat kautta historian olleet käytetyimpiä luontomme antimia. Niillä on jopa kansantaloudellista merkitystä – myös vientituotteena. Näitä osataan yleensä hyödyntää marjavaiheessa, mutta monesta marjakasvista voidaan käyttää myös lehtiä ja kukkia yrttien tapaan. Kurssilla opit tunnistamaan luonnostamme löytyviä marjakasveja ja valmistamaan niistä myös aivan uudenlaisia herkkuja.

Iharuusu Pihatähtimö Merisuolake Rohtovirmajuuri

  • Puut
    Vaikka kuulostaa puisevalta, puista voidaan saada monenlaista ravintoa. Esimerkiksi monien lehtipuiden silmut ovat ravintopitoisia ja terveellisiä. Kevään korvalla ne ovat ensimmäisiä hyödynnettäviä luonnon kasveja. Kurssilla opit keräämään ja hyödyntämään puista saatavia ravintoaineita. Muista maanomistajan lupa!
  • Pensaat
    Puu vai pensas? Luonnossa liikkuessa ei aina ole ihan selvää, onko kohtaamamme puuvartinen kasvi puu, pensas vai kenties varpu. Eipä luokittelu yleensä kovin tärkeää olekaan. Tällä kurssilla käymme läpi pensaiksi luokiteltavia, eri tavoin hyödynnettäviä lajeja. Käsiteltäviä kasveja ovat muun muassa tyrni, herukat, orapihlajat ja ruusut.
  • Kesäisiä salaatteja
    Luonnossamme kasvaa hienoja salaattiaineksia koko kasvukauden ajan. Tällä kurssilla opit tunnistamaan yleisiä ’rikkakasveja’, joista monet ylittävät kaupan salaatit ravintoarvoissa moninkertaisesti. Opit valmistamaan näistä lajeista persoonallisia salaatteja aivan Michelin kokkien tapaan.
  • Kosteiden paikkojen kasveja
    Tällä kurssilla tutustutaan märillä ja kosteilla paikoilla viihtyviin, hyödynnettäviin villikasveihin. Soilla, erilaisten vesistöjen rannoilla ja myös vedessä kasvaa monia kelpoja ravintokasveja. Osa lajeista on tunnettuja myös lääkekasveina, kuten kihokit ja kalmojuuri. Kurssilla opit tunnistamaan ja hyödyntämään näitä ehkä hieman vieraampia kosteiden kasvupaikkojen lajeja.
  • Rohdoskasveja
    Ihmiset ovat käyttäneet kasveja rohdoksina ja lääkkeinä jo kauan ennen nykyisenkaltaista lääketeollisuutta. Monet lajit ovatkin edelleen tärkeitä lääkkeiden raaka-aineita. Osa myrkyllisistäkin kasveista on lääketeollisuudelle välttämättömiä. Niitä ei kuitenkaan tule missään tapauksessa käyttää mihinkään tarkoitukseen kotioloissa. Tällä kurssilla tutustutaan turvallisiin rohdoskasveihin, sekä joihinkin myrkyllisiin sekaannuksen välttämiseksi.
Ota kurssien avulla viimeinkin luonnonantimet tehokäyttöön!
Tilaa lisätietoa

Lähetä sähköpostiosoitteesi, niin saat lisätietoa kursseista kevään aikana. Osoitettasi ei käytetä muuhun, kuin kurssisarjasta tiedottamiseen.