Uutiset

Tunnista nisäkkäitä LuontoPortissa!

Julkaistu: 29.01.2014, Kategoriat: ,

Orava, Sciurus vulgaris. Kuva: Jouko Lehmuskallio

Orava, Sciurus vulgaris. Kuva: Jouko Lehmuskallio

LuontoPortin lajisivuston tarjonta laajenee entisestään, kun valikoimaan tulevat myös nisäkkäät. Juuri avattu osio kattaa kaikki Suomessa luonnonvaraisina esiintyvät maanisäkkäät sekä työkalun niiden tunnistamiseen. Lajeja on yhteensä 50. Jokaisesta lajista on ajankohtaiseen tietoon perustuva artikkeli sekä kuvia.


Ahma, Gulo gulo. Kuva: Jouko Lehmuskallio

Lajin tunnistaminen työkalulla on helppoa. Havainnollisten ikonien avulla käyttäjä voi antaa haluamansa tuntomerkit, jolloin työkalu näyttää heti mahdolliset lajit. Yleensä pari kolme tuntomerkkiä riittää oikean lajin löytämiseen.


Täpläkauris (Dama dama) on ainoa täplikäs sorkkaeläin. Piirros: Priscilla Trenchard

Usein nisäkäslajeja näkee vain vilaukselta. Tarkkojen tuntomerkkien havaitseminen saattaa olla hankalaa, jos lajia ei pääse tarkastelemaan lähempää. Monet lajit, kuten myyrät, ovat myös keskenään hyvin samannäköisiä. Koska nisäkäslajien määrä on verrattain vähäinen, työkalulla voi kuitenkin helposti seuloa mahdolliset lajit antamalla ensin selkeimmät tuntomerkit, kuten eläimen koon ja yleismuodon. Esimerkiksi sarvipäitä Suomesta löytyy viisi lajia, eikä niiden erottaminen toisistaan kuvia vertaamalla ole vaikeaa.


Peltohiiri (Apodemus agrarius) ja muut siimahännät löytyvät yhdellä napinpainalluksella. Piirros: Priscilla Trenchard

Nisäkäslajien kuvaustekstit ja tunnistusdatan on laatinut professori Patrick Dillon Exeterin yliopistosta. Tekstien kääntämisestä ja Suomeen sovittamisesta ovat vastanneet tietokirjailija Seppo Parkkinen ja Jouko Lehmuskallio. Laadukkaat ja tunnistamista helpottavat lajikuvat on piirtänyt Priscilla Trenchard. Tunnistustyökalun ikonit on suunnitellut Juha Lakaniemi. Kuvitusta täydennetään vähitellen valokuvilla.


Hirvi, Alces alces. Kuva: Jari Peltomäki

Tekstiä korjattu 7.6.2019: Lisätty Jouko Lehmuskallion osuus nisäkästekstien sovittamisessa Suomen oloihin.