Uutiset

Tunnista sieniä uudella tunnistustyökalulla!

Julkaistu: 30.07.2013, Kategoriat: ,

Punakärpässienen voi tunnistaa kolmella tuntomerkillä

Punakärpässienen voi tunnistaa kolmella tuntomerkillä

LuontoPortin tunnistustyökalujen perheeseen on saatu uusi jäsen sienten tunnistustyökalun avaamisen myötä. Työkalulla voi tunnistaa yli 80 Suomessa esiintyvää sientä.

Tunnistustyökalun tunnistusdatan on laatinut ja sienten lajiesittelyt kirjoittanut kasvatustieteen maisteri Tiina Typpi yhteistyössä LuontoPortin kanssa. Asiantuntijana Jouko Lehmuskallion sienikuvien lajimäärityksessä on toiminut sienikirjailija Lasse Kosonen. Tunnistustyökalun ikonit on suunnitellut graafinen suunnittelija Juha Lakaniemi.

Tiimin mietteitä

— Sienten tunnistusopasta on odotettu yleisön puolelta jo kovasti. Työkalu on erittäin tärkeä lisäys jo varsin kattavaan tunnistustyökaluvalikoimaamme. Sienten mobiiliversio tulee myöhemmin, mutta nettiversiotakin voi käyttää kannettavilla laitteilla, mikäli verkkoa vain sienimetsästä löytyy, kertoo LuontoPortin tuottaja Eija Lehmuskallio.

— Sienten valokuvaaminen on mukavaa puuhaa, samalla reissulla tulee sekä kuvattua että kerättyä saalista kotiin, kertoo puolestaan Jouko. — Kasveihin verrattuna sienet ovat helpompia kuvattavia, sillä niitä ei tuuli pääse heiluttelemaan. Tuntemattomien lajien tunnistaminen asiantuntijoiden kanssa on ollut myös innostavaa, hän jatkaa.

— Tunnistustyökalun kuvakkeiden suunnitteleminen oli haasteellinen projekti. Niiden tulisi sisältää joskus melko yksityiskohtaistakin informaatiota, mutta samalla symbolien pitäisi avautua helposti myös sellaiselle käyttäjälle, jolle sienten tunnistaminen ei entuudestaan ole tuttua, toteaa Juha.

Ikoneiden tukena toimivat kuhunkin tuntomerkkiin sopivat, valikoidut esimerkkivalokuvat sekä seikkaperäiset ohjetekstit. Niitä kannattaa aina silmäillä, mikäli oikean valinnan tekeminen tuntuu hankalalta.

Opi tarkastelemaan sienen eri osia

Kuten LuontoPortin tunnistustyökalujen periaatteeseen kuuluu, sienen tunnistamisen voi aloittaa mistä tahansa tuntomerkistä. Helpointa lienee useimmiten valita ensimmäiseksi havaintoaika ja -paikka, minkä jälkeen voi antaa yksityiskohtaisempia tuntomerkkejä esimerkiksi muotoon, väriin ja kuviointiin liittyen. Useimmiten oikea laji löytyy muutaman tuntomerkin avulla. Tuntomerkit on pyritty laatimaan siten, että tunnistaminen onnistuu keneltä tahansa ilman aiempaa sienituntemusta. Työkalua käyttämällä oppii tarkastelemaan sienen keskeisiä osia ja erottamaan erityyppiset sienet toisistaan.

Sienten tunnistamisessa kannattaa ottaa huomioon, että sieni voi muuttua ulkonäöltään melkoisesti elinkaarensa aikana. Esimerkiksi lakki on nuorella sienellä usein kupera, mutta laakenee sienen vanhetessa.

Mikäli sieniä aikoo syödä, täytyy tunnistamisesta olla ehdottoman varma! Epävarmoissa tilanteissa on suositeltavaa verrata tuloksia myös muihin lähteisiin tai kysyä asiantuntijalta.

Tunnistamisen lisäksi LuontoPortin sienisivuilla lajeja voi hakea ja selailla monin eri tavoin. Yhdellä klikkauksella voi hakea vaikkapa kaikki orakkaat, kaikki erinomaiset ruokasienet tai kaikki värjäyskäyttöön soveltuvat sienet.

Sienikurssilta alkusysäys

— Innostuin sienistä alunperin yliopiston sienikurssilla 2008, kertoo Tiina Typpi. — Kurssilla opeteltiin tunnistamaan reilut sata sientä ja koin nimenomaan lajien välisten tuntomerkkien vertailun mielenkiintoiseksi. Sienitunnistustyökalun tekeminen LuontoPortille olikin todella mukava kesätyö. Keräsin paljon sienilajeja ja lajintunnistusta käsitteleviä materiaaleja eri lähteistä, kirjastoista ja internetistä. Vertailin eri lähteitä ja pyrin löytämään saman tiedon mahdollisimman monesta eri lähteestä, jotta tieto olisi luotettavaa. Lähdekritiikki kasvoi työn edetessä, kun huomasin, miten sama virheellinen tieto saattoi olla monessa eri lähteessä sanasta sanaan samalla lailla.

— Työ ei ollut sidottu tiettyyn aikaan tai paikkaan, vaan saatoin tehdä töitä etätyönä kesämökillä. Yhden lajitekstin kirjoittamiseen vaadittava aika vaihteli lajista ja lähteiden määrästä riippuen muutamasta kymmenestä minuutista jopa pariin tuntiin. Yritin vaihtelevasti rajata työtuntejani joko virkamiesaikaan tai tiettyyn sienilajimäärään päivässä. Lopulta pidin kiinni itselleni asettamista viikkotavoitteista ja sovitin työtuntini niiden mukaan. Mielekkäintä työssä oli jatkuva uuden tiedon omaksuminen ja uuden oppiminen.

— Sienistä voi tehdä mitä herkullisimpia ruokapöydän antimia tai niillä voi värjätä langat kauniin ruskan väreillä villapaitaan. Opin työtä tehdessä paljon uusia sienilajeja sekä vertailemaan läheisiä sienilajeja tai samannäköislajeja keskenään. Tarttuipa mukaan muutama hyvä sienireseptikin. Nyt syksyllä kaikki sienimetsään!

Anna palautetta sienisivuistamme

Tulevaisuudessa sienisivujen lajien määrää tullaan kasvattamaan. Koska tunnistustyökalumme ovat jatkuvan kehitystyön alla, luemme mielellämme käyttäjien mielipiteitä niistä. Jätä kommenttisi alla olevalla lomakkeella tai lähetä meille sähköpostia.

Linkki