Uutiset

Valtakunnallinen leväkatsaus 18.8.

Julkaistu: 18.08.2011, Kategoria:

Sinileväkukinnot ovat vähentyneet viime viikosta sekä merillä että järvillä epävakaan sään johdosta. Levää on havaittu selvästi vähemmän kuin vastaavana ajankohtana keskimäärin.

Merialueilla sinilevää on havaittu ainoastaan Haminassa ja Virolahdella. Suomenlahdella, Saaristomerellä ja pohjoisella Itämerellä sinilevää ei ole partiolennoilla havaittu. Valtalajina on edelleen Aphanizomenon flos-aquae, mutta myös myrkyllistä Nodularia spumigena -lajia esiintyy.

Järvillä sinileväkukinnat ovat tyypillisesti runsaimmillaan elokuun loppupuolella, mutta tällä hetkellä levää on tavanomaista vähemmän. Sinileväesiintymien runsautta on seurattu tällä viikolla n. 250 järvihavaintopaikalla, joista 42 havaintopaikalla havaittiin sinilevää. Leväkukinta oli runsas kuudella seurantajärvellä. Havaintopaikoista vain Tuusulanjärvellä sinileväkukinta oli erittäin runsas.

Säätilan ennustetaan jatkuvan epävakaisena, joten sinileväesiintymien todennäköisyys pysyy vähäisenä. Meriveden pintalämpötila on Suomenlahdella ja Saaristomerellä noin 18 astetta, mikä osaltaan hillitsee sinilevien kasvua. Järvien pintavedet ovat jäähtyneet yleisesti 1-4 asteella.

Lähde