Uutiset

Villiyrttien suosio jatkaa kasvuaan

Julkaistu: 12.06.2014, Kategoria:

Luonnossa kasvavien villiyrttien hyödyntämisestä on tullut ilmiö muutamassa vuodessa. Keittiömestari ja Villiyrtti-keittokirjan kirjoittaja Sami Tallberg on edistänyt asiaa esimerkillisellä tavalla. Kun LuontoPortti aloitti yhteistyötä Samin kanssa kanssa, seminaareissa oli vain kourallinen väkeä. Nykyisin villiyrttiretket täyttyvät hetkessä.

Kevät ja alkukesä ovat olleet kiireistä aikaa, sillä Samia pyydetään oppaaksi villiyrttiretkille eri puolille Suomea. Metsähallitus, Martat ja erilaiset ryhmät ovat halunneet oppia tunnistamaan ja erityisesti käyttämään keittiössä luonnosta löytyviä lajeja. Luonnonkasvien tunnistamisesta ja niiden ravinnoksi käyttämisestä on tullut pysyvä ilmiö.


Villiyrttiretkellä Helsingin kaupungin ruokakulttuuristrategian vetäjän, Ville Relanderin suvun huvilalla Sipoon saaristossa.


Keräämisen jälkeen kasvit lajiteltiin ja tarkistettiin huolella.


Lajittelun jälkeen Eija Lehmuskallio nimesi kasvit.


Lopuksi kaikki pihapiiristä löydetyt kasvit sekoitettiin upeaksi salaatiksi. Salaattikastikkeen resepti löytyy uudesta Villiyrtti-keittokirjasta.


Päivän menu löytyi lähes kokonaan luonnosta. Kevyesti kiehautettua merikaalta, uusia perunoita ja villliyrttisalaatti.


Jälkiruoaksi ihana vaniljainen keto-orvokilla ja isomaksaruoholla höystetty hyydyke.

Villiyrtti-keittokirjasta on otettu jo neljäs painos

Villiyrtti-keittokirjan uuteen painokseen on lisätty lajeja ja reseptejä runsaasti. Kuten aiemmissakin painoksissa, LuontoPortti on tuottanut kirjan lajikuvaukset. Selkeät lajivalokuvat ovat Jouko Lehmuskallion ottamia. Kirja sisältää kasvien sesonkikalenterin, joka kertoo milloin kasvit ovat parhaita käytettäväksi ja kerättäväksi.

Villiyrtti-keittokirja on käännetty englanniksi ja ruotsiksi. Kirjan kasvit lisätietoineen löytyvät LuontoPortin lajisivuilta esimerkiksi hakusanalla villiyrtti.

Sami Tallbergin aiemmin julkaistun Villiä ja valloittavaa -keittokirjan reseptit valloittavat mielen ja kielen. Kirjassa on uudenlaisia reseptejä luonnonantimistamme sekä tietoa niin ruokaan, kahviloihin kuin olueen liittyvästä kulttuuristamme. Kirja on kaunis ja ajaton. Sopii käytettäväksi ja lahjaksi kaikkina vuodenaikoina.

Tavoitteena edistää luonnon kestävää käyttöä

Lajien tunnistaminen ja ruoaksi kerääminen kestävällä tavalla säästää luontoa. Sami edistää asiaa toimimalla Elo-säätiön villiruokalähettiläänä. Tänä vuonna panostetaan koulujen lähiympäristöissä tapahtuvaan lajiopetukseen, lajien tunnistamisesta lautaselle saakka. Projekti käynnistyy 30.8. Suomen luonnon päivänä. Projektissa tehdään tunnetuksi kaikki tärkeimmät luonnonantimet ja niiden kestävä käyttö. Mukana ovat yleisesti tunnettujen marjojen lisäksi kasvit, kalat, riista ja lähellä tuotettu ruoka.

Lajien tunnistaminen on tärkeää

Luonnonlajeja hyödyntäessä niiden tunnistaminen on ehdottoman tärkeää. LuontoPortin kehittämästä, kansainvälisesti patentoidusta tunnistustyökalusta on saatavissa myös maastossa toimiva mobiilisovellus. Sovellus on hyvä etenkin sellaisissa paikoissa, joissa verkko ei toimi tai on liian hidas. Maastossa aidossa tilanteessa tapahtuva tunnistaminen on aloittelevalle villiyrttiharrastajalle mahtava elämys.

— Koskettaminen, haistaminen ja joskus maistaminen tekevät harrastajasta kingin (tai queenin) — ehkä parempi käyttää ilmaisua “luontokuninkaallisen”. Korostamme aina myös luonnon kestävää käyttöä, myös ruohovartisten kasvien keräämisessä, sanoo Eija. — Lajista riippuen kasvupaikalle tulee jättää osa kasvustoa jatkamaan kasvuaan, jotta satoa saadaan myös seuraavana vuonna. Jokamiehen oikeudet Suomessa on aivan mahtava etuoikeus. Tätä kunnioittaen käyttäkäämme omaa harkintakykyämme luonnon parhaaksi!

Teksti: Eija Lehmuskallio
Kuvat: Jouko Lehmuskallio ja Eija Lehmuskallio