Uutiset

YK avasi kansainvälisen biodiversiteettivuoden

Julkaistu: 14.01.2010, Kategoriat: ,

YK varoitti maanantaina 11.1.2010 avajaispuheessaan luonnon monimuotoisuuden häviämisen vaikuttavan ihmisten hyvinvointiin ympäri maailmaa. Suurten ekosysteemien, kuten metsien ja vesistöjen katoaminen vaikuttaa mm. puhtaaseen veteen, ilmastoon ja materiaalien saantiin. Berliinissä pidetyssä tilaisuudessa puhuivat mm. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon ja Saksan pääministeri Angela Merkel. Ban Ki-moon sanoi puheessaan: ”Biodiversiteetti on elämä. Biodiversiteetti on meidän elämämme.”

Johannesburgissa vuonna 2002 pidetyssä kokouksessa asetettu tavoite oli vähentää tai pysäyttää luonnon monimuotoisuuden häviäminen vuoteen 2010 mennessä. Tavoitteen saavuttamisessa ei ole onnistuttu. Tämän pitäisikin olla YK:n mukaan toimia herätyskellona ja saada ihmiset ajattelemaan, miksi tavoitteessa on epäonnistuttu.

”Kauniin ja kompleksisen luonnon monimuotoisuuden katoaminen uhkaa koko maapallon elämää ja ihmisiä nyt ja tulevaisuudessa”, sanoi Jane Smart, IUCN:n (International Union for the Conservation of Nature) biodiversiteetin suojeluryhmän johtaja. Meneillään oleva YK:n rahoittama hanke on todennut, että pelkästään uudelleenmetsittäminen maksaa globaalisti n. 2-5- triljoonaa dollaria joka vuosi.

UNEP:n (United Nations Environment Programme) johtaja Achim Steiner toi maanantain puheessaan esille myös tulokaslajien aiheuttaman vaaran monimuotoisuudelle sekä metsien ja vesistöjen potentiaalin hiilidioksidin sitomisessa.

Lokakuussa Japanissa pidettävästä kokouksesta (CBD summit) toivotaan selkeitä päätöksiä. Yhtenä tärkeänä asiana pohdittaneen sitä, miten taloudellisesti köyhät, mutta biodiversiteetiltään rikkaat maat voisivat hyötyä tästä tilanteesta. Biodiversiteetin materialistaminen on kuitenkin ongelma.

Nyt käynnistyneen biodiversiteettivuoden toivotaan tuovan mukanaan paitsi keskustelua, niin myös käytännön toimia. Englannin Luonnon historiallinen museo (Natural History Museum eli NHM) pyytääkin kaikkia kansalaisiaan tekemään vuoden aikana yhden asian biodiversiteetin hyväksi. Aiheesta uutisoi YK:n ja BBC:n tiedesivut.

Linkkejä

Kommentoi
/3000
Ohjeita
  • *lihavoitu*
  • _kursivoitu_
  • Linkitys automaattisesti: www.luontoportti.com=www.luontoportti.com
  • Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua, asiattomia viestejä ei julkaista.
  • Kaikki kentät täytettävä. Sähköpostiosoitetta ei näytetä julkisesti.
  • Ennen viestin lähettämistä paina esikatselu-painiketta, niin näet miltä viestisi tulee näyttämään.

↑ Sivun alkuun

Tule mukaan villiyrttikursseillemme

LuontoPortti Facebookissa

Unesco