• Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan avajaisissa 2009. Kuva Jouko Lehmuskallio

  Kasvien kauneutta Kumpulassa

  Kasvitieteellisen puutarhan portit avautuvat

  21.04.10 Kategoriat: ,

  Keskellä Helsingin vilkasliikenteisimpien teiden viertä sijaitsee rauhan tyyssija. Mustien rautaporttien takaa avautuu uskomaton näky. Kauniit kartanorakennukset ja niitä ympäröivä noin kuuden hehtaarin puutarha pysäyttävät kenet tahansa. Puutarha on osa Helsingin yliopiston Luonnontieteellistä keskusmuseota. Vuonna 2007 palkattiin suuri joukko puutarhureita, projektipäällikkö ja muita työntekijöitä. Tarkoituksena oli vihdoin avata puutarha myös yleisölle. Avajaisjuhlaa vietettiin viime kesänä, mutta työ jatkuu edelleen. Projektipäällikkö Susanna Lehvävirta ja puutarhuri Katriina Rautala kertovat, millainen projekti puutarhan valmistelu on ollut. Huonompaa heikottaa, kun he alkavat luetella, mitä kaikkea puutarhan avaamiseen yleisölle on sisältynyt.

  Lue lisää...

 • Kuvalähteet: G. Sundman: Suomen Kalat - Kansalliskirjaston kokoelmat ja LuontoPortti

  Mikko Saarela ja eväkkäiden ihmeet

  Kalojen tunnistustyökalu julkaistu

  23.03.10 Kategoriat: ,

  Kalastaminen on kuulunut Mikko Saarelan elämään aina. Jo pienenä poikana hän harrasti aktiivisesti kalastusta, eikä into ole hiipunut vieläkään. Tämä biologiksi ja biologian aineenopettajaksi valmistunut kalamies on laatinut LuontoPortin kalaosiota. Hän on sovittanut Luontoportin tunnistustyökalun nyt myös
  kalojen tunnistamiseen soveltuvaksi. Jos siis onkeesi tarttuu kala, jota et osaa tunnistaa, kalalajien tunnistustyökalu voi päästää sinut pälkähästä. Pasuri, sulkava vai särki? Otetaanpa selvää!

  Lue lisää...

 • Encyclopedia of Life

  Projekti jossa jokainen eliölaji on tärkeä

  13.01.10 Kategoriat: ,

  The Encyclopedia of Life (EOL) on ilmainen kansainvälinen internet-sivusto, jonka tarkoituksena on esitellä kaikki maapallolla elävät lajit. Ideana on tehdä jokaiselle lajille oma sivunsa. ”Mielenkiintoista EOL:ssa on se, että sivut eivät ole vain nyt olemassa olevia eliöitä varten vaan myös niitä lajeja varten, joita ei ole vielä löydetty”, sanoo tohtori Marie Studer, EOL:n Oppimis- ja koulutusosaston johtaja. Tapasimme Marie Studerin syksyllä 2009 Kasselissa Saksassa ja kuulimme hänen ajatuksiaan biodiversiteetistä. Luontoportti on solminut yhteistyösopimuksen EOL:n kanssa kesäkuussa 2009.

  Lue lisää...

 • Marjat tutkimuksen kohteena VTT:llä. Kuva: Juha Lakaniemi

  Suomalaiset marjat marjojen eliittiä

  Haastattelussa dosentti Riitta Puupponen-Pimiä, VTT

  9.12.09 Kategoriat: ,

  Tänäkin syksynä Suomen metsiin jäi valtava määrä syötäviä marjoja. Mustikat, puolukat, karpalot ja muut olisivat kuitenkin erittäin tärkeitä ravinnon- ja terveydenlähteitä meille ihmisille. Valtion teknillisessä tutkimuskeskuksessa, VTT:llä on tehty mittavaa tutkimusta suomalaisiin marjoihin liittyen. VTT:n erikoistutkija, dosentti Riitta Puupponen-Pimiä kertoo, kuinka uskomattomat vaikutukset marjoilla voi olla ihmisten hyvinvointiin. Ensi kesänä ja syksynä kannattaakin siis suunnata kulku metsään ja poimia terveyttä metsistä eikä kaupan hyllyiltä!

  Lue lisää...

uudemmat | vanhemmat