Tulevaisuuden kahvia Suomesta

Vihreä Viikko
Kahvipensas. Kuva: Jouko Lehmuskallio

Kahvipensas. Kuva: Jouko Lehmuskallio

Ah! Kahvin tuoksu… Suomalaisten suosikkijuomaa ei LuontoPortin verkkokaupasta voi vielä tilata, mutta kenties jonakin päivänä. Vieläpä kotimaista sellaista.

VTT:n laboratorioissa nimittäin tutkitaan kahvin tuottamista kasvisoluista. Ensimmäisiä kupposia on jo maisteltu, ja tutkijoiden mukaan sekä tuoksu että maku muistuttivat tavanomaista kahvia.

Tutkimus alkoi kahvin kasvisolukoiden viljelemisestä, ja kun viljelmä saatiin kasvamaan hyvin, massaa alettiin kasvattamaan bioreaktoreissa. Tämän jälkeen saadulle biomassalle kehitettiin sopiva paahtoprosessi.

Pelkästään kahvihampaan kolotuksen vuoksi tutkimusta ei ole käynnistetty. Kahvin viljelyyn liittyy monia ongelmia. Esimerkiksi ilmastonmuutoksesta johtuen viljelyala pienenee, mutta samaan aikaan kahvin kysyntä kasvaa. Kasvavan kysynnän tarpeisiin luodaan uutta viljelymaata, esimerkiksi sademetsiä kaatamalla.

VTT:ssä tutkitaan elintarvikkeiden tuottamista soluviljelyn avulla, kahvin ollessa yksi tutkimuskohteista. Tutkimusta tehdään yhdessä yritysten kanssa. Tavoitteena on, että tulevaisuudessa terveellistä ravintoa voitaisiin tuottaa ympäristön kannalta kestävästi, maapallon alati kasvavan väestön tarpeisiin.

Tutkimustiimin päällikkö Heiko Rischer arvioi, että viranomaisten hyväksyntä ja kahvin tuotanto soluviljelyn avulla voisi olla mahdollista jo neljän vuoden kuluttua.

Muistetaanpa jatkossa arvostaa tätä arvokasta raaka-ainetta hieman enemmän, ja keittää vain se määrä, mitä kulloinkin hörpätään. Kahvihan on tuorejuoma, joka maistuu parhaalta vastakeitettynä, puhtailla välineillä ja raikkaan veden avulla uutettuna.

Hyvää viikonloppua, kahvilla tai ilman!

Lähde:

VTT:n tiedote 15.9.2021

Teksti: Juha Lakaniemi
Kuva: Jouko Lehmuskallio

LuontoPortin Vihreä viikko 2021 tuo esiin ympäristöaiheita positiivisella kulmalla. Vihreää viikkoa vietetään myös verkkokursseilla ja kaupassamme. Koodilla vv2021 saat kaikista tuotteista -20 % alennuksen.

↑ Sivun alkuun