• Kuva: Jouko Lehmuskallio

  Käävät asuvat arvokkaissa metsissä

  Haastattelussa Heikki Kotiranta

  9.12.09 Kategoria:

  Filosofian tohtori, Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Heikki Kotirannan työhuoneen ovat vallanneet käävät. Kääpä- ja orvakkanäytteitä notkuu pöydillä ja hyllyillä. Pienet ruskeat paperipussit ja –taitokset kätkevät sisäänsä satoja kääväkäsnäytteitä Suomesta ja ulkomailta. Seinällä roikkuvassa kartassa olevat nuppineulat kertovat, että tutkimusmatkoilla on todella käyty runsain määrin. Viimeksi tohtori on palannut kaukaa Venäjältä, läheltä Alaskaa. Tutkimusmatkoilla on paitsi hätistelty hyttysiä, karhuja ja viranomaisia, niin kerätty myös valtavia määriä näytteitä. Heikki Kotiranta onkin löytänyt tieteelle uusia kääväkäslajeja yli kymmenen.

  Lue lisää...

 • Karhunsammalta ja torvijäkälää. Kuva: Soili Stenroos

  Sattumalta sammaltutkijaksi

  Sammalet ja jäkälät tutkijapariskunnan mielenkiintona

  29.09.09 Kategoriat: ,

  Kasvitieteen dosentti, yli-intendentti Soili Stenroos ja professori Jaakko Hyvönen työskentelevät Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan keskellä sijaitsevassa kasvimuseossa Helsingissä. Aurinkoisena päivänä käytävät tuntuvat uinuvan, mutta illuusio pettää. Rakennuksessa tehdään paljon huipputason tutkimusta.

  Lue lisää...

 • Sääksi, Pandion haliaetus

  Lintuharrastus ei vain lintujen katselua

  Toiminnanjohtaja Matti Riihimäen haastattelu

  29.09.09 Kategoria:

  Ensialkuun toimittaja ajattelee, että BirdLife Suomen toiminnanjohtajan tehtävänä on juosta kiikareiden kanssa pitkin poikin Suomenmaata etsimässä erilaisia lintuhavaintoja. Voi, miten väärässä hän onkaan! Haastattelimme BirdLife Suomen uutta toiminnanjohtajaa Matti Riihimäkeä.

  Lue lisää...

 • Mustikka, Vaccinium myrtillus

  Kasvit lääketehtaina

  Haastattelussa Kirsi-Marja Oksman-Caldentey

  29.09.09 Kategoriat: ,

  Meistä jokainen on tarvinnut ja tulee tarvitsemaan lääkkeitä jossain elämänsä vaiheessa. Toisille lääkkeet ovat vakavien sairauksien voittamiseksi välttämättömiä, toisille riittää päänsärkytabletti silloin tällöin. Lääkkeet ovat antaneet ihmisille mahdollisuuden elää terveempää elämää. Tällä hetkellä lähes 60 % lääkkeistä sisältää vaikuttavana aineenaan luonnosta saatuja lääkeaineita. Haastattelimme aiheesta Kirsi-Marja Oksman-Caldenteyta VTT:ltä.

  Lue lisää...

uudemmat | vanhemmat