• Kuva: Jouko Lehmuskallio

  Elvyttävä metsä

  Luonto lisää hyvinvointia

  9.05.11 Kategoria:

  Luonto parantaa, tiedetään vanhastaan, eikä sillä tarkoiteta ainoastaan konkreettisia asioita kuten luonnosta saatavia lääkeaineita tai ravintoa. Jo kansanrunot kuvaavat sitä, kuinka ahdistavaan oloon haetaan helpotusta ”laaksosta, missä kanalinnut pauhaa/ sieltä sydämeni etsi lepoa ja rauhaa”. Voidaanko luonnonympäristön stressiä lievittävä voima todeta myös tieteellisesti? Entä tarvitseeko urbaani ihminen elvyttävää luontokokemusta – jos, niin minkälaista? Muun muassa tätä on tutkinut Tampereen yliopiston psykologian professori, ympäristöpsykologian dosentti Kalevi Korpela.

  Lue lisää...

 • Mustikka talvehtii. Kuva: Jouko Lehmuskallio

  Hangen alla ja päällä

  Kasvien talvehtimisen tavat vaihtelevat

  20.12.10 Kategoriat: ,

  Lumisade leijuu hiljaisen maiseman ylle ja muuttaa talviluonnon sinivoittoiseksi. Vuorokauden keskilämpötila putoaa alle nollan: terminen talvi on alkanut.

  Lue lisää...

 • Rantakukkia Harakan saarella Helsingissä. Kuva: Jouko Lehmuskallio

  Ympäristökasvatusta, onko sitä?

  Kestävän kehityksen kasvatus hakee tilaa ja roolia Suomen koulumaailmassa

  30.09.10 Kategoriat: ,

  Ympäristökasvatus on elämänmittaista kasvatustoimintaa, jossa tuetaan yksilön ja yhteisön arvojen, tietojen, taitojen ja toimintatapojen muuttamista kestävän kehityksen mukaisiksi. Ympäristökasvatuksen rinnakkaisterminä käytetään kestävän kehityksen kasvatusta, ja tilanteesta riippuen termejä voidaan pitää toistensa synonyymeinä. Parhaillaan on meneillään YK:n Kestävää kehitystä edistävän kasvatuksen vuosikymmen, joka on ottanut tavoitteekseen saada kestävä kehitys kaikkien maiden opetusohjelmiin. Mikä on tilanne tämän päivän Suomessa?

  Lue lisää...

|