• Rantakukkia Harakan saarella Helsingissä. Kuva: Jouko Lehmuskallio

  Ympäristökasvatusta, onko sitä?

  Kestävän kehityksen kasvatus hakee tilaa ja roolia Suomen koulumaailmassa

  30.09.10 Kategoriat: ,

  Ympäristökasvatus on elämänmittaista kasvatustoimintaa, jossa tuetaan yksilön ja yhteisön arvojen, tietojen, taitojen ja toimintatapojen muuttamista kestävän kehityksen mukaisiksi. Ympäristökasvatuksen rinnakkaisterminä käytetään kestävän kehityksen kasvatusta, ja tilanteesta riippuen termejä voidaan pitää toistensa synonyymeinä. Parhaillaan on meneillään YK:n Kestävää kehitystä edistävän kasvatuksen vuosikymmen, joka on ottanut tavoitteekseen saada kestävä kehitys kaikkien maiden opetusohjelmiin. Mikä on tilanne tämän päivän Suomessa?

  Lue lisää...

 • Keräisitkö roskan päivässä?

  Haastattelussa Tuula-Maria Ahonen

  9.06.10 Kategoria:

  Eräänä kesäisenä päivänä toimittaja Tuula-Maria Ahonen oli uimarannalla pienten lastensa ja aviomiehensä kanssa. Lämpimänä päivänä tyttäret olisivat halunneet juosta paljain jaloin pehmeässä hiekassa. Äidin oli kuitenkin kiellettävä tämä, sillä hiekka oli täynnä lasinsiruja ja muita roskia. Tuula-Mariaa harmitti kovasti. Yksi hänen ihanimmista lapsuusmuistoistaan oli juuri paljain jaloin liikkuminen kesäisinä päivinä. Miksi hänen omilla lapsillaan ei ollut tähän mahdollisuutta?

  Lue lisää...

 • Minä pystyn vaikuttamaan!

  Elintarvike-ekologian professori Sirpa Kurppa, MTT

  26.08.09 Kategoriat: ,

  Nykypäivänä missään ei voi säästyä kuulemasta, kuinka ihmiskunta on vaikuttanut luonnon hyvinvointiin. Valitettavasti uutiset ovat olleet pääasiassa varsin surullisia. Vihdoin on kuitenkin alettu pienen askelin ymmärtää, että asioihin voi myös vaikuttaa, eikä negatiivisia uutisia tarvitse vain hyväksyä. LuontoPortin yhtenä tehtävänä on auttaa ihmisiä ymmärtämään monipuolisesti, kuinka omilla päivittäisillä toimillaan voi toimia niin ihmiskunnan kuin koko maapallon hyväksi. Useinkaan ei tulla ajatelleeksi, että jokapäiväinen leipämme voi olla yksi niistä asioista, joilla voi vaikuttaa paitsi omaan terveyteen, myös luonnon hyvinvointiin. Helsingin yliopistossa tutkitaan jatkuvasti muun muassa kouluruokailun ja yksittäisten kotitalouksien ruuan hankkimisen ympäristövaikutuksia. Haastattelimme aiheesta elintarvike-ekologian professori Sirpa Kurppaa.

  Lue lisää...

|

Tule mukaan villiyrttikursseillemme

LuontoPortti Facebookissa

Unesco