• Kuva: Jouko Lehmuskallio

  Elvyttävä metsä

  Luonto lisää hyvinvointia

  9.05.11 Kategoria:

  Luonto parantaa, tiedetään vanhastaan, eikä sillä tarkoiteta ainoastaan konkreettisia asioita kuten luonnosta saatavia lääkeaineita tai ravintoa. Jo kansanrunot kuvaavat sitä, kuinka ahdistavaan oloon haetaan helpotusta ”laaksosta, missä kanalinnut pauhaa/ sieltä sydämeni etsi lepoa ja rauhaa”. Voidaanko luonnonympäristön stressiä lievittävä voima todeta myös tieteellisesti? Entä tarvitseeko urbaani ihminen elvyttävää luontokokemusta – jos, niin minkälaista? Muun muassa tätä on tutkinut Tampereen yliopiston psykologian professori, ympäristöpsykologian dosentti Kalevi Korpela.

  Lue lisää...

 • Nummikellokanerva, Erica tetralix. Kuva: Jouko Lehmuskallio

  Joka kymmenes Suomen eliölaji edelleen uhanalainen

  Ympäristöministeriö julkaisi uusimman arvion

  2.12.10 Kategoriat: ,

  Ympäristöministeriö julkisti 1.12.2010 eliölajien uhanalaisuuden arvioinnin. 15 eri eliötyöryhmän ja 160 lajiasiantuntijan työn tuloksena syntynyttä Suomen lajiston uhanalaisuusarviota voidaan pitää maailman kattavimpana.

  Lue lisää...

 • Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan avajaisissa 2009. Kuva Jouko Lehmuskallio

  Kasvien kauneutta Kumpulassa

  Kasvitieteellisen puutarhan portit avautuvat

  21.04.10 Kategoriat: ,

  Keskellä Helsingin vilkasliikenteisimpien teiden viertä sijaitsee rauhan tyyssija. Mustien rautaporttien takaa avautuu uskomaton näky. Kauniit kartanorakennukset ja niitä ympäröivä noin kuuden hehtaarin puutarha pysäyttävät kenet tahansa. Puutarha on osa Helsingin yliopiston Luonnontieteellistä keskusmuseota. Vuonna 2007 palkattiin suuri joukko puutarhureita, projektipäällikkö ja muita työntekijöitä. Tarkoituksena oli vihdoin avata puutarha myös yleisölle. Avajaisjuhlaa vietettiin viime kesänä, mutta työ jatkuu edelleen. Projektipäällikkö Susanna Lehvävirta ja puutarhuri Katriina Rautala kertovat, millainen projekti puutarhan valmistelu on ollut. Huonompaa heikottaa, kun he alkavat luetella, mitä kaikkea puutarhan avaamiseen yleisölle on sisältynyt.

  Lue lisää...

 • Marjat tutkimuksen kohteena VTT:llä. Kuva: Juha Lakaniemi

  Suomalaiset marjat marjojen eliittiä

  Haastattelussa dosentti Riitta Puupponen-Pimiä, VTT

  9.12.09 Kategoriat: ,

  Tänäkin syksynä Suomen metsiin jäi valtava määrä syötäviä marjoja. Mustikat, puolukat, karpalot ja muut olisivat kuitenkin erittäin tärkeitä ravinnon- ja terveydenlähteitä meille ihmisille. Valtion teknillisessä tutkimuskeskuksessa, VTT:llä on tehty mittavaa tutkimusta suomalaisiin marjoihin liittyen. VTT:n erikoistutkija, dosentti Riitta Puupponen-Pimiä kertoo, kuinka uskomattomat vaikutukset marjoilla voi olla ihmisten hyvinvointiin. Ensi kesänä ja syksynä kannattaakin siis suunnata kulku metsään ja poimia terveyttä metsistä eikä kaupan hyllyiltä!

  Lue lisää...

 • 1
 • 2

| vanhemmat

Tule mukaan villiyrttikursseillemme

LuontoPortti Facebookissa

Unesco