• Marjat tutkimuksen kohteena VTT:llä. Kuva: Juha Lakaniemi

  Suomalaiset marjat marjojen eliittiä

  Haastattelussa dosentti Riitta Puupponen-Pimiä, VTT

  9.12.09 Kategoriat: ,

  Tänäkin syksynä Suomen metsiin jäi valtava määrä syötäviä marjoja. Mustikat, puolukat, karpalot ja muut olisivat kuitenkin erittäin tärkeitä ravinnon- ja terveydenlähteitä meille ihmisille. Valtion teknillisessä tutkimuskeskuksessa, VTT:llä on tehty mittavaa tutkimusta suomalaisiin marjoihin liittyen. VTT:n erikoistutkija, dosentti Riitta Puupponen-Pimiä kertoo, kuinka uskomattomat vaikutukset marjoilla voi olla ihmisten hyvinvointiin. Ensi kesänä ja syksynä kannattaakin siis suunnata kulku metsään ja poimia terveyttä metsistä eikä kaupan hyllyiltä!

  Lue lisää...

 • Karhunsammalta ja torvijäkälää. Kuva: Soili Stenroos

  Sattumalta sammaltutkijaksi

  Sammalet ja jäkälät tutkijapariskunnan mielenkiintona

  29.09.09 Kategoriat: ,

  Kasvitieteen dosentti, yli-intendentti Soili Stenroos ja professori Jaakko Hyvönen työskentelevät Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan keskellä sijaitsevassa kasvimuseossa Helsingissä. Aurinkoisena päivänä käytävät tuntuvat uinuvan, mutta illuusio pettää. Rakennuksessa tehdään paljon huipputason tutkimusta.

  Lue lisää...

 • Mustikka, Vaccinium myrtillus

  Kasvit lääketehtaina

  Haastattelussa Kirsi-Marja Oksman-Caldentey

  29.09.09 Kategoriat: ,

  Meistä jokainen on tarvinnut ja tulee tarvitsemaan lääkkeitä jossain elämänsä vaiheessa. Toisille lääkkeet ovat vakavien sairauksien voittamiseksi välttämättömiä, toisille riittää päänsärkytabletti silloin tällöin. Lääkkeet ovat antaneet ihmisille mahdollisuuden elää terveempää elämää. Tällä hetkellä lähes 60 % lääkkeistä sisältää vaikuttavana aineenaan luonnosta saatuja lääkeaineita. Haastattelimme aiheesta Kirsi-Marja Oksman-Caldenteyta VTT:ltä.

  Lue lisää...

 • Mikä puu, mistä puusta?

  Dosentti Kurt Fagerstedt tietää vastauksen

  29.08.09 Kategoriat: ,

  Fysiologisen kasvitieteen dosentti, kasvibiologian vastuuprofessori ja yliopistolehtori Kurt Fagerstedtin työhön kuuluu puiden ligniinin, kasvien stressin ja antioksidanttien tutkimuksesta aina kasvibiologiaan liittyvien väitöskirjat. ”Tässä on mukavia puolia, sillä saa pitää huolta henkilöstöstä ja toisaalta kaikki väitöskirjat käyvät minun kauttani, niin että näkee mitä kaikkea täällä on oikein menossa”, kertoo Fagerstedt työnkuvastaan. Monille suomalaisille tuttu kirja Mikä puu, mistä puusta? on ollut yksi Fagerstedtin monista kirjaprojekteista. Kirjassa esitellään lähes kaikki suomalaiset puulajit, joitakin pensaita ja muutamia ulkomaisia puulajeja. Jos metsässä tai puistossa vastaantuleva puu ei tunnu tutulta, voi olla varma, että Dosentti Kurt Fagerstedt sen tietää. Fagerstedt on ollut myös mukana tekemässä LuontoPortin Puut ja pensaat osiota. Lajintuntemusasiat ovat myös kasvifysiologille tärkeitä.

  Lue lisää...

uudemmat |