• Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan avajaisissa 2009. Kuva Jouko Lehmuskallio

  Kasvien kauneutta Kumpulassa

  Kasvitieteellisen puutarhan portit avautuvat

  21.04.10 Kategoriat: ,

  Keskellä Helsingin vilkasliikenteisimpien teiden viertä sijaitsee rauhan tyyssija. Mustien rautaporttien takaa avautuu uskomaton näky. Kauniit kartanorakennukset ja niitä ympäröivä noin kuuden hehtaarin puutarha pysäyttävät kenet tahansa. Puutarha on osa Helsingin yliopiston Luonnontieteellistä keskusmuseota. Vuonna 2007 palkattiin suuri joukko puutarhureita, projektipäällikkö ja muita työntekijöitä. Tarkoituksena oli vihdoin avata puutarha myös yleisölle. Avajaisjuhlaa vietettiin viime kesänä, mutta työ jatkuu edelleen. Projektipäällikkö Susanna Lehvävirta ja puutarhuri Katriina Rautala kertovat, millainen projekti puutarhan valmistelu on ollut. Huonompaa heikottaa, kun he alkavat luetella, mitä kaikkea puutarhan avaamiseen yleisölle on sisältynyt.

  Lue lisää...

 • Marjat tutkimuksen kohteena VTT:llä. Kuva: Juha Lakaniemi

  Suomalaiset marjat marjojen eliittiä

  Haastattelussa dosentti Riitta Puupponen-Pimiä, VTT

  9.12.09 Kategoriat: ,

  Tänäkin syksynä Suomen metsiin jäi valtava määrä syötäviä marjoja. Mustikat, puolukat, karpalot ja muut olisivat kuitenkin erittäin tärkeitä ravinnon- ja terveydenlähteitä meille ihmisille. Valtion teknillisessä tutkimuskeskuksessa, VTT:llä on tehty mittavaa tutkimusta suomalaisiin marjoihin liittyen. VTT:n erikoistutkija, dosentti Riitta Puupponen-Pimiä kertoo, kuinka uskomattomat vaikutukset marjoilla voi olla ihmisten hyvinvointiin. Ensi kesänä ja syksynä kannattaakin siis suunnata kulku metsään ja poimia terveyttä metsistä eikä kaupan hyllyiltä!

  Lue lisää...

 • Mustikka, Vaccinium myrtillus

  Kasvit lääketehtaina

  Haastattelussa Kirsi-Marja Oksman-Caldentey

  29.09.09 Kategoriat: ,

  Meistä jokainen on tarvinnut ja tulee tarvitsemaan lääkkeitä jossain elämänsä vaiheessa. Toisille lääkkeet ovat vakavien sairauksien voittamiseksi välttämättömiä, toisille riittää päänsärkytabletti silloin tällöin. Lääkkeet ovat antaneet ihmisille mahdollisuuden elää terveempää elämää. Tällä hetkellä lähes 60 % lääkkeistä sisältää vaikuttavana aineenaan luonnosta saatuja lääkeaineita. Haastattelimme aiheesta Kirsi-Marja Oksman-Caldenteyta VTT:ltä.

  Lue lisää...

 • Luonnon monimuotoisuuden puolestapuhuja

  Akatemiaprofessori Ilkka Hanskin haastattelu

  29.08.09 Kategoria:

  Kansainvälisesti tunnetuin ja arvostetuin suomalainen populaatioekologian tutkija, akatemiaprofessori Ilkka Hanski, tiesi jo lapsena, mille alalle hän aikoo suuntautua. Luonnosta kiinnostunut poika keräili perhosia ja teki tutkielmia jo koululaisena. Biologi olikin hänelle luonnollinen ammatinvalinta. Metsät ja luonto yleensä, niiden monimuotoinen eliöstö ja toiminta ovat jaksaneet kiehtoa professori Hanskia jatkuvasti. Innostus näkyy muun muassa tutkimustuloksissa. Hanskilla on paljon julkaisuja ja hän on saanut useita huomionosoituksia. Hanskin johtama Metapopulaatiobiologian tutkimusryhmä MRG eli Metapopulation Research Group on nimetty Suomen akatemian tieteen huippuyksiköksi vuosina 2000–2005 ja 2006–2011. Lokakuussa 2008 tutkimusryhmän toimintaan liittyvä tutkimushanke ”Ecological, molecular and evolutionary spatial dynamics” sai suuren bio- ja lääketieteen alan Advanced Grant -rahoituksen.

  Lue lisää...