Luontokysymyksiä

Osiosta löydät vastauksia kävijöiden lähettämiin luontokysymyksiin. Yhdessä asiantuntijoidemme kanssa olemme vastanneet tähän mennessä jo yli 2 000 mielenkiintoiseen kysymykseen.

Kari T.

Kari T.

Viimeksi vastattuja

Kysymysarkisto

Lentävä hyönteinen kotona

Kiinnostaisi tietää mikä hyönteinen on kyseessä, yritämme päästä niistä eroon. Kotiimme on ilmaantunut kuvien mukaisia lentäviä hyönteisiä n. 3-4 kk sitten. Niitä ilmaantuu iltaisin valoja käytettäessä, ei montaa, 1-4 löytyy illassa. Kyseessä on uusi asia, olemne asuneet samassa asunnossa vuosia, aiemmin ei ole ollut. Keittiön kaapit ym. on tarkistettu ja puhdistettu, ei ötököitä tms.

Asunnossa tehtiin ilmanpoistokanavien puhdistusta/säätöä samoihin aikoihin kun hyönteisiä alkoi ilmaantua. Muuta poikkeavaa on 2 uuttaa orkideaa ja yksi ruukussa oleva chilipaprika. Voisiko joku näistä olla syynä/lähteenä hyönteisiin?

Kysymyksen lähetti: Kari T.

Vastaus

Kyseessä on keittiökoisa, Plodia interpunctella. Niiden toukkia tulee usein rottien, häkkilintujen tms. lemmikkien ruokien mukana. Se ruokailee pääsääntöisesti pähkinöissä, kuivissa hedelmissä ja myös suklaassa. Saattaa syödä myös siementuotteita (jauhot, riisit).

Tarkistakaa ensin, löydättekö toukkia pähkinöiden, manteleiden, kuivattujen hedelmien tms. mainittujen elintarvikkeiden joukossa. Tappakaa kaikki lentävät yksilöt, jotta ne eivät muni lisää. Jos ette löydä yhtään toukkia, ja perhosia vain tulee lisää, ottakaa yhteys esimerkiksi isännöitsijään, suoraan tuholaistorjuntayritykseen tai mahdollisesti myös vakuutusyhtiöön (mikäli vakuutukseen kuuluu tuholaistorjunta).

Verkosta löydät myös lisätietoa. Katso myös aiemmat vastauksemme

Hei taas,

Kiitos viestistä ja neuvoista. Kävin vielä kertaalleen keittiön kaapit läpi, koska siellä ja keittiön katossa niitä ötököitä ilmeni, näin myös toukkia. “Pesä” löytyi tosiaan pähkinäpusseista, vaikka ne oli suljettu leipäpussinsulkijalla, ei ilmeisesti tarpeeksi tiivis. Niitä oli maapähkinöissä, hasselpähkinöissä ja hampunsiemenissä, kaikki olivat omissa pusseissaan. Seesaminsiemenet eivät olleet kelvanneet. Muissakaan jauhoissa tai hiutaleissa ei niitä näkynyt, mutta varmuuden vuoksi heitin kaikki avonaiset pussit ja paketit roskakoriin ja vein ne heti ulkoroskasäiliöön.

Keittiö ja kaapit on puhdistettu ja ruiskuttelin Bayconia seinänkoloihin, yhä näkyy keittiökoisia 2-4/vrk. “Ammattimyrkyttäjän” mukaan pitää vain kärsivällisesti tappaa koisia niiden ilmaantuessa etteivät pääse munimaan, niinkuin tekin neuvoitte.

Tähän -aihealueen kysymykseen vastasi .

Per-Olof Wickman on professori Tukholman yliopistossa. Hän vastaa erityisesti perhosia koskeviin kysymyksiin. Per-Olof on kuvannut useimmat LuontoPortti-sivujen perhoslajeista, sekä tuottanut perhosten lajikuvaukset ja määrityskaavion niiden tunnistamiseksi.